A kormány hisz az egészségiparban

vér, vérvizsgálat, kémcső, ampulla, vérvétel, halál, öregedés, szívbetegség
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Orvos-diagnosztikai berendezések teljes körű fejlesztése, új technológiák kutatása és prototípus berendezések tesztelése céljából több mint egymilliárd forintból, önálló kutatási, fejlesztési és innovációs központ épült a 77 Elektronika Kft. budapesti székhelyén. A vállalat saját forrásból felépített központját Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zettwitz Sándor ügyvezető-tulajdonos adták át.
Vágólapra másolva!

A számos nemzetközi szabadalommal rendelkező, saját fejlesztésű készülékeit 92 országba exportáló magyar vállalat a fejlesztési és kutatási tevékenységét összpontosítja az új központban, ahol több mint 90 mérnök dolgozik. A többek között multifunkcionális klímakamrával, labor referencia műszerekkel, 3D-s tervező szoftverekkel, modern elektronikai műszerparkkal és miniatűr alkatrész tervezéshez szükséges mikroszkópokkal felszerelt 1400 négyzetméteres épületrész októbertől már teljes kapacitással működik.

A vércukormérő készülékeknél a magyar fejlesztők feladata plusz-mínusz 7,5-8 százalékra javítani a mérési pontosságot. Az új K+F+I központban a mérnökök így azon dolgoznak, hogy korábbi saját teljesítményüket is felülmúlják, hiszen az általuk fejlesztett vércukormérő termékcsalád volt képes a világon elsőként a jellemzően tíz százalékos hibahatáron belüli, klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérésre az otthoni önellenőrzés során.

Ma a vállalat árbevételének döntő többségét vizeletelemző automata rendszereinek értékesítése adja.

Középtávon a cég céljai között szerepel a nemzetközileg is jelentős piaci részesedéssel bíró UriSed® technológián alapúló vizelet-üledékvizsgáló rendszerének kiegészítése új méréstechnológiákkal, és egy olyan gyorsteszt kifejlesztése, amely új távlatokat nyit a diagnosztikai ellátásban.

Illusztráció Forrás: AFP/Luis Robayo

A 77 Elektronika célja továbbá elérhetővé tenni a napi betegellátásban a teljes körű diabétesz menedzsmentet támogató online orvosi távfelügyeleti (telemedicina) megoldást, melynek az alapjait már lefektették.


Az egészségipar, és ennek részeként az orvosi berendezések és eszközök gyártása, világviszonylatban rendkívül kompetitív ágazat. Ezért nemzetgazdasági szempontból is fontos, hogy egy magyar cég képes ezen a területen megvetni a lábát, sőt komoly nemzetközi sikereket ér el - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszer a szalagátvágáson

- mondta Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Az orvosdiagnosztika területén különösen, de a gazdaság szinte minden szegmensében felértékelődött az innováció és a szakértelem szerepe, a magyar vállalkozások számára ez jelenti az elsődleges kitörési pontot a világpiacon.