Komoly a különbség az újlakások négyzetméterárában kerületenként

beton építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA lakópark SZEMÉLY
Debrecen, 2017. január 23. Érkezik a friss beton a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az ujotthon.hu 2017 szeptemberi felmérése szerint jelenleg 446 újlakás projekt található a fővárosban, ami összesen 28,4 ezer lakást jelent. Ezek közel 58 százalékát még nem adták el. A legtöbb új ingatlant a XI. és a XIII. kerületben építik a beruházók.
Vágólapra másolva!

A már átadott épületekben 550 lakást lehet még megvenni, a jövőre elkészülőknél pedig a 11,5 ezer lakásból négyezer vár gazdára. A 2019-es átadással eddig megjelent 5,5 ezer lakás több mint kétharmada még szabad. Az ujotthon.hu szakértői szerint a projektek közel harmada nem fog határidőre elkészülni.

A legtöbb új lakás, továbbra is a XI. és a XIII. kerületben épül, 7,9 ezer illetve 7,3 ezer darab, Nem meglepő, hogy itt van a legtöbb beruházás is, Pesten 90, Budán pedig 57. Összesen 16,4 ezer lakás vár eladásra, ez a teljes újépítésű állomány majd 58 százaléka. Ezek jó része még csak tervezőasztalon létezik, a beköltözhető lakásoknak kevesebb, mint fele áll még üresen.

Tavaly szeptemberhez képest az ingatlanfejlesztők által épített újlakás-kínálat 71 százalékkal nőtt Budapesten, míg az eladatlan lakások aránya két százalékkal csökkent.

A projektek száma jellemzően alacsony a sűrűn beépített belső városrészekben, ahol a meglévő beépítés jelentősen korlátozza a fejlesztőket, így például az I. és az V. kerületben. Hasonlóan kis számban jelentek meg társasházi projektek a kertvárosias hangulatú peremkerületekben is, ahol átlagosan tíznél kevesebb beruházást hirdettek meg a fejlesztők.

Építkezés Forrás: MTI/Oláh Tibor

A legtöbb projektet fejlesztő cégekhez köthető az épülő és tervezett beruházások 25 százaléka, összesen közel 7,1 ezer lakás. A Cordia, a Biggeorge Property és a Metrodom a legnagyobb lakásfejlesztők a fővárosban, de nem ők rendelkeznek a legnagyobb arányban eladatlan lakásokkal – mondta Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője.

Az ujotthon.hu szakértői bejárták a 2018 I. negyedévéig átadásra tervezett építkezéseket és a helyszínen tapasztalt készültségi fok alapján több mint egyharmaduknál értékelik úgy, hogy nem lesz kész a határidőre az ingatlan. A legrosszabb a helyzet Zuglóban, a XIV. kerületben a beruházások több mint fele fog csúszni.

Négy kerületben nőtt egymillió forint fölé a négyzetméterár: az I., a II. és a XII. kerületekben 1,1 millió forint körüli az ár az V. kerületben azonban 1,8 millió forint. A legtöbb beruházási projekttel bíró kerületekben ettől még messze vannak, a XI.-ben 695 ezer, a XIII.-ban 722 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legolcsóbban a XXIII. kerületben lehet lakáshoz jutni, itt 391 ezer forint az átlagos ár. Kicsivel 500 ezer forint alatt van még a XX. és a XXII. kerület is.