A zöld arany húzza az egész svéd gazdaságot

scandinavian northern european swedish EUROPEAN sweden scandinavia northern europe EUROPE FOREST adolfstromm lapland nobody transit travel leisure CLOUD weather destination travel destination location scene scenics day outdoors view point over view high a
Water and forest, Adolfstromm, Lapland, Sweden
Vágólapra másolva!
Évek óta nem érte meg ennyire erdőtulajdonosnak lenni Svédországban, mint most. A világ legboldogabb országai közé sorolt skandináv államban 2010 óta nem volt ilyen magas a fa köbméterenkénti ára. Eközben az erdőgazdálkodások fejlesztése minden korábbinál kevesebbe kerül a tulajdonosoknak, mert többségük megbízható adósnak számít a bankoknál, így hitelt is könnyebben és olcsóban kapnak.
Vágólapra másolva!

Menő dolog erdőt vásárolni Svédországban, bár a trend mögött valójában a biztosnak látszó megtérülés ígérete húzódik. A gazdasági hasznosítású erdők árai a rekordszinthez közelednek, és ez teljes svéd gazdaságot húzza magával. Enélkül és a svéd jegybank 300 milliárd koronás (38 milliárd dollár) kötvényvásárlása, azaz gazdaságba pumpált injekciója nélkül, sokkal döcögősebb lenne az ország gazdaságának tempója.

Észak és dél

Markáns különbség mutatkozik az ország északi és déli részének faalapanyag-árai között, de az átlagár mindenképpen történelmi rekord fele közelít, meghaladva a 2010-es, addig legmagasabb mértéket. Délen egy köbméter fa ára 600 svéd korona (nagyjából 20 ezer forint) fölött van, az ország északi részén nagyjából 270 korona az ár.

A több mint kétszeres árkülönbözet 450 koronás átlagárra vitte fel a fa köbméterenkénti árát.

Úgy tűnik egyébként, hogy a svédek szeretnek erdőt vásárolni, vagyis nem csak az összeszerelős bútorairól ismert áruházlánc számára fontosak a fák. A cégek dolgát könnyítik az ultra-alacsonynak nevezhető kamatlábak, melyek miatt bátrabban merhetnek hitel felvenni a gazdálkodás fejlesztésére. A legnagyobb erdőgazdálkodó társaság a Svenska Cellulosa AB.

A cég termékpalettája széles: papírt, fűrészport, cellulóz- és bio-üzemanyagokat gyárt és értékesít fából. De a vállalatok mellett, mintegy 330 000 magánszemély is elmondhatja magáról, hogy erdőtulajdonos Svédországban.

Sokat köszönhet Svédország a zöld aranynak Forrás: Cultura Creative/Antonio Saba

Belső ügy

A svédországi erdőtulajdonosok ugyanakkor jó üzemben is kereskednek a gazdasági hasznosítású erdeikkel.

Egy korábbi becslés szerint, az elkövetkező öt évben 86 milliárd korona értékben fog gazdát cserélni a zöld arany Svédországban.

A külföldi befektetők ugyanakkor még csak érdeklődnek az erdőgazdálkodás kínálta lehetőségek iránt. A piac egyelőre inkább a helyi tulajdonosok újabb és újabb befektetései illetve fejlesztései révén bővül.

Úgy tűnik, nem csak a bútorgyártás és más, hagyományosnak tekinthető ágazat hasznosítja a fát alapanyagként. Például Niklas Gilmark, egy helyi PR-szakértő önálló startup vállalkozásba kezdett. Ő

különleges feldolgozási eljárásokon átesett fából férfi luxus fehérneműt is gyárt.

A fa alapanyagként továbbra is a svéd technológiai innovátorok nagy kedvence.