Megvan az év legforróbb befektetése

utazás, Portugália második fővárosában bármi megtörténhet: Irány, Porto!
Vágólapra másolva!
A 10 éves lejáratú portugál államkötvényen realizálható nyereség idén elérte a 22 százalékot, amivel az év legforróbb befektetésének számít a The Wall Street Journal szerint. Ezzel pedig a portugál papír egyértelműen sztár lett Európában.
Vágólapra másolva!

Masszív ralit produkált hétfőn a portugál állampapír, miután a Standard & Poor's hitelminősítő 2012 óta először helyezte vissza az adósságot befektetésre ajánlott kategóriába. Ennek eredményeként a 10 éves lejáratú papír hozama 2,5 százalékig süllyedt, amire 2015 vége óta nem volt példa. Pénteken a kötvény még 2,8 százalék körül zárta a hetet – írja a The Wall Street Journal.

A portugál állampapír ezzel együtt a 2017-es év legforróbb befektetésének számít. Ha ugyanis

valaki az év elején vásárolt 10 éves lejáratú adósságot, az 22 százalékos hozamot könyvelhetett el.

Ez pedig minden más eurózónás papírnál szebb eredmény – leszámítva a kuponfizetéseket, mivel azokkal együtt a görög kötvények vezettek péntekig.

Mindez igen messze van már 2012-től, amikor a portugál hozamok egészen 16 százalékig emelkedtek, ahogy a görög válság miatti félelmek rányomták a bélyegüket az eurózóna perifériájára, így Portugáliára is.

Mindenki előtt

A portugál kötvény hozama egyébként a részvénypiacot és az aranyat is felülmúlja. Dollárban számolva, az S&P 500 index az év eleje óta 12 százalékot erősödött, míg az arany 14 százalékot. A portugál részvénypiac ezzel párhuzamosan csupán 11 százalékot emelkedett.

A 10 éves lejáratú portugál állampapír hozamának alakulása Forrás: Investing.com

A portugál államadósság március óta ralizik, amikor is a nemzetközi befektetők elkezdtek visszatérni Európába az évekig tartó tőkekivonás után. Ráadásul később épp a portugál kötvények élvezhették ki leginkább azt az emelkedési hullámot, melyet a francia választásokkal kapcsolatos piaci megkönnyebbülés generált. A portugál és a német 10 éves kötvény közti rés 2016 januárja óta nem volt ilyen szűk.

Lendületben a gazdaság

Mindeközben Portugália a gazdasági fundamentumok terén is szépen teljesít, ahogy az euróövezet gazdasága idén elkezdett javulni.

A portugál GDP éves alapon 2,9 százalékkal nőtt a második negyedévben és 2,8 százalékkal az első három hónapban.

Ezzel messze felülmúlta az eurózónás átlagot. A munkanélküliség ezzel párhuzamosan egyre csökken, és immáron megközelíti a kilencéves mélypontot.

A Standard & Poor's egyébként úgy számol,

Portugália gazdasága átlagosan 2,2 százalékkal fog bővülni 2020-ig.

Márciusban még 1,5 százalékos előrejelzést tettek közzé. Kiemelték továbbá, hogy a kormány segített megerősíteni a korábban igencsak sérülékeny bankrendszert.

A másik két nagy hitelminősítőnél (Moody's, Fitch) Portugália szuverén adóssága még mindig spekulatív kategóriában szerepel.