Az európai részvénypiac felkészül a hatalomátvételre

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Az eurózóna részvényei hamarosan háttérbe szoríthatják az amerikai indexet, ha tartós marad az euró által produkált fordulat. Eddig ugyanis az erős európai fizetőeszköz állta útját az igazi felfutásnak.
Vágólapra másolva!

Noha az eurózóna gazdasága egyre szebb adatokat mutat, a vállalati eredmények pedig szintén javulnak, a régió részvényei idén eddig elmaradtak az amerikai S&P 500 index emelkedése mögött. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy az euró ralija némileg visszafogta a keresletet az európai részvények iránt – írja a Bloomberg.

A német választások után azonban az euró felívelése megtört, amire az is ráerősített, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a korábbinál szigorúbb hangvételt ütött meg. A stratégák szerint

a gyengébb euró pedig segíthet az eurózóna részvényein, melyek aztán lendületesen felkapaszkodhatnak amerikai társaikhoz.

A Makor Capital Markets elemzője szerint például az európai részvények most nagyon kedvező helyzetben vannak, mivel az erős euró volt az egyetlen igazi visszatartó tényező. A közös fizetőeszköz azonban teljes fordulatot mutathat be, és akár 1,14-1,15 dollárig süllyedhet. Ezzel pedig az elemző szerint a deviza ellenszélből hátszéllé változhat.

Erős devizahatás

Az Euro Stoxx 50 index egyébként nagyjából 8 százalékot emelkedett idén eddig, elmaradva az S&P 500 index 12 százalékos izmosodásától. Dollárban számolva azonban az látszik, hogy míg az eurózónás benchmark mutató 21 százalékot erősödött, addig a német DAX 23 százalékot, az olasz FTSE MIB pedig 31 százalékot menetelt fölfelé.

Az euró fordulata a részvénypiacon is változást hozhat Forrás: REUTERS

Az euró ezzel együtt hozzávetőleg 2 százalékot gyengült, miután nemrégiben elérte az 1,2092 dolláros szintet, amely a legmagasabb volt 2015 óta. Ez a mozgás pedig nemcsak a politikai és jegybanki fejleményekre adott reakció eredménye lehet. A UBS stratégája szerint ugyanis

az euró korábban olyan erőt mutatott, amelyet az európai és az amerikai reálkamatok közti különbségek nem indokoltak.

Következésképpen nem kizárt, hogy az euró korrekciója most valóban megkezdődött.

Árak és profitok

Az elemzők szerint az 1,20 dolláros euró árfolyam az szint, amely egyfajta fájdalomküszöbként működik a kontinens vállalatainak, vagyis ezen a ponton túl a devizahatás már elkezdi negatívan érinteni a profitokat. A részvénypiaci szakértők úgy számolnak, minden 10 százalékos kilengés az euró árfolyamában 3 és 6 százalék közti közvetett vagy közvetlen hatást gyakorol az európai cégek eredményeire.

Az euró/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben az értékeltségi szintek is alátámasztják az európai papírok emelkedésével kapcsolatos jóslatot.

Az eurózóna részvényei ugyanis továbbra is olcsónak számítanak az amerikai papírokkal szemben.

Az Euro Stoxx 50 index értékeltsége nagyjából fele az S&P 500-énak.

Ezzel párhuzamosan Európa a válság évei után most javuló munkaerő-piaci trendeket, növekvő fogyasztói bizalmat, valamint folyó fizetési mérleg többleteket tud fölmutatni. A stratégák szerint pedig mindezek egyaránt meg tudnak támogatni egy európai részvénypiaci ralit.