Az amerikai befektetők még nem végeztek Európával

tőzsde részvény Frankfurt DAX esés pánik
A stock trader works at the stock exchange in Frankfurt am Main on October 16, 2014. German stocks plunged more than 2.0 percent in late morning trade on the Frankfurt stock exchange, giving up earlier gains as doubts grow about global recovery, traders said. The blue-chip DAX 30 index plummeted 2.53 percent to an intraday low of 8,354.97 points, adding to already heavy losses the day before. The mid-cap MDAX index was also showing a loss of around 2.0 percent at 14,458.46 points. AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST +++ GERMANY OUT +++
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiaci befektetők továbbra is nagy lendülettel vásárolják az európai papírokat, amelyek az elmúlt nyolc évben soha nem produkáltak ilyen szép nyereségeket.
Vágólapra másolva!

Azok a befektetők, akik dollárban vásároltak európai részvényeket, idén eddig nagyjából 17 százalékos nyereséget értek el. Ráadásul a kedvező kilátások miatt egyelőre még nem is látszik a trend vége – írja a Bloomberg. Nem véletlen, hogy az európai papírokat követő két legnagyobb amerikai tőzsdén kereskedett alap összesen 8,7 milliárd dollárt vonzott, amivel a 2016-os kiáramlás jelentős részét már le is dolgozta.

Noha az elmúlt időszakban az Észak-Koreával kapcsolatos geopolitikai kockázatok, illetve az euró gyengülésétől való félelem arra ösztönözte a befektetőket, hogy tegyék zsebre a profitot,

az európai részvényalapokba még mindig lendületesen áramlik a tőke.

Az európai vállalati nyereségek pedig jó úton haladnak, hogy növekedésben lenyomják az amerikai cégeket, aminek következtében az értékeltségek is egyre vonzóbbak a befektetők szemében.

Sok múlik még a devizahatásokon. Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Mi több, az elemzők egy része szerint bőven van még profitszerzési lehetőség az európai papírokban, mivel

az eddigi nyereségek jelentős része a devizahatásnak tudható be.

Következésképpen a vállalati eredmények javulása, illetve a piaci értékeltségek felpattanása még be sincs igazán árazva a piacon.

Különösen jól járhatnak azok a befektetők, akik dollárban vásárolnak. Az európai eszközök ugyanis a 17 százalékos emelkedéssel 2009 óta nem látott szintet ütöttek meg, míg az amerikai S&P 500 index csak 11 százalékot izmosodott ebben az évben. Ez a rés azonban arra is ösztönözte a befektetőket, hogy kissé módosítsanak az eddig felvett pozíciókon. Ezt támasztja alá, hogy míg az iShares MSCI Eurozone ETF augusztusban először szenvedett el tőkekiáramlást az elmúlt tíz hónapban, az amerikai részvények július közepe óta első alkalommal könyvelhettek el tőkebeáramlást a múlt héten.

Egyelőre tehát úgy tűnik,

az európai papírok vonzerejét az csökkentheti érdemben, ha fordulat áll be az euró piacán a dollár ellenében, vagyis a közös fizetőeszköz elkezd gyengülni.

Amíg ez nem következik be, addig az elemzői vélemények alapján úgy tűnik, a hosszú távú értékeltségek miatt van még tere az európai papírok felfutásának.