Most kell fedezékbe vonulni a kötvénypiacon

kérdés irány döntés tanácstalan pénzügyek befektetés megtakarítás hangulat kilátás
Vágólapra másolva!
Az európai magas hozamú kötvénypiac legnagyobb alapkezelője bejelentette, elkezdik visszafogni a kockázatvállalást, ahogy egyre jobban látszanak a kamatemelések a horizonton. Lassan tehát véget érhet a nagy hozamvadászat.
Vágólapra másolva!

Olyan időszakot élünk, amikor az óvatosság bölcsebb, mint a kapzsiság – mondta Sandro Naef, az európai magas hozamú (bóvli) kötvénypiac legnagyobb alapkezelőjének számító Capital Four vezérigazgatója. A befektetők tehát jobban járnak, ha bebiztosítják magukat a gyengülések ellen – idézi a Bloomberg a szakértő figyelmeztetését. A koppenhágai székhelyű vállalat kezeli egyébként a 4,4 milliárd eurós Nordea 1 European High Yield Bond Fundot, amely a legnagyobb bóvlikötvény-alap a térségben.

A magas hozamú kötvények európai piaca akkor robbant fel, amikor a befektetők világszerte beindították a hozamvadászatot az alacsony kamatkörnyezetben, fokozva ezzel a kockázatvállalást. Nem meglepő tehát, hogy a Bloomberg Barclays Pan-European High Yield Index 44 százalékot izmosodott az elmúlt öt évben.

Fő a biztonság

Ahogy azonban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyre inkább rálép a kamatemelési pályára, a Capital Four

elkezdi visszavágni a kockázatos befektetéseit,

és inkább az olyan nem ciklikus cégekre fókuszál, mint a Royal Bank of Scotland Group, az Ardagh Packaging Finance, a Matterhorn Telecom vagy a WEPA Hygienprodukte. Következésképpen az alapkezelő felülsúlyozza azokat a magas hozamú vállalati kötvényeket, amelyek az átlagosnál nagyobb biztonságot nyújtanak.

A kötvénypiacon már építik a fedezéket Forrás: REUTERS

A stratégia lényege, hogy ha a dolgok rosszra fordulnak a piacon, a befektetők sokkal jobban be vannak biztosítva a kockázatok ellen.

Idő és stratégia

A koppenhágai alap egyébként átlagosan 6,1 százalékos hozamot produkált évente az elmúlt három évben júliusig – a benchmark hozam ezzel szemben 5,3 százalékos volt. Az alapkezelő taktikája az, hogy relatíve alacsony időtartammal dolgozik, és ezzel igyekszik bebiztosítani azt, hogy

a lehető legkisebb eséllyel ragadjon benne a következő lejtmenetben

– mondta Naef.

A szakértő hozzátette, a cégénél elég kritikusak a hosszú távú elköteleződésekkel kapcsolatban. Egy 10 éves időtartam például nagyon hosszú, és ahogy egyre közeledünk a ciklus végéhez, sokkal jobban megéri rövid távra elköteleződni egy befektetés mellett.