Szívükhöz kaptak az ingatlanfejlesztők

ingatlan, ingatlanpiac
Az ingatlanszektor az országos átlag felett teljesített
Vágólapra másolva!
 A Legfelsőbb Bíróság 2009-benegyértelműen kimondta, hogy az ingatlanfejlesztésekhez kapcsolódó közcélú beruházások áfája levonható, ha ezek nélkül a fejlesztés nem lenne megvalósítható. A közelmúltban azonban az Európai Unió Bírósága (EUB) főtanácsnokának egy hasonló, bolgár ügyben adott előzetes véleménye megtiltotta volna az adólevonási jogot. Bár az EUB múlt hét közepén közzétett ítéletében végül engedte, ám komoly feltételekhez kötötte az adólevonási jog érvényesítését – véli a Jalsovszy Ügyvédi Iroda.
Vágólapra másolva!

A közcélú beruházás tipikusan olyan, az ingatlanfejlesztéshez kapcsolódó munka, amelyre az építésügyi hatóság kötelezi a jellemzően nagy projekteket végző cégeket. Például egy bevásárlóközpont fejlesztőjét kötelezheti a hatóság arra, hogy kibővítse a közeli közlekedési csomópontot. Vagyis a beruházások elvégzésére kötelezik az ingatlanfejlesztőt, amelyeket ő ingyen és bérmentve köteles közösségi tulajdonba adni.

Éveken keresztül gondot okozott, hogy a magyar joggyakorlat megtagadta a fejlesztőktől az ilyen beruházásokra jutó, előzetesen felszámított áfa levonását. Emiatt a fejlesztőnek nem csak a közcélú beruházás nettó költségét kellett állnia, hanem még az arra jutó áfát is elbukta. A Legfelsőbb Bíróság egy 2009-es elvi határozata kimondta, hogy olyan esetekben, amikor a közcélú beruházást az építésügyi hatóság az ingatlanfejlesztés feltételéül szabja, akkor az arra jutó áfa levonása nem tagadható meg.

Ezt az állóvizet alaposan felkavarta az EUB főtanácsnokának ez év áprilisában kiadott véleménye egy ügyben

- mondta Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje. Az Iberdrola nagyszabású üdülőépítésbe kezdett Bulgáriában. Ennek keretében a helyi önkormányzattal megállapodott a helyi csatornaszivattyú-telep felújításáról is, amely nélkül az új üdülőket nem lehetett volna a csatornarendszerre csatlakoztatni. Az illetékes adóhatóság megtagadta az Iberdrolától az e munkákra jutó áfa levonását. A jogvita az EUB elé került, ahol előzetes véleményében a főtanácsnok szerint az adólevonási jog megtagadása jogszerű volt, a bíróság azobnban végül másképp döntött.

Meghatározott feltételek fennállása esetén nincs akadálya annak, hogy a közcélú beruházásokra az ingatlanfejlesztő levonhassa az áfát. Lényeges azonban, hogy az áfalevonási jog nem automatikus, hanem azt mindig az adott ügy körülményeitől függően kell megítélni.

Az ingatlanszektor az országos átlag felett teljesített Forrás: AFP

Az EUB ítélete szerint a levonás feltétele egyrészt, hogy a beruházás közvetlen és azonnali kapcsolatban álljon az ingatlanfejlesztő adóköteles ügyleteivel, illetőleg gazdasági tevékenységének egészével. Ez a konkrét esetben például amiatt valósult meg, mert a szivattyútelep felújítása nélkül az üdülőtelepet nem lehetett volna a csatornahálózatra csatlakoztatni.

Másodsorban a fejlesztőnek biztosítania kell, hogy az igénybe vett szolgáltatások költsége mint általános költség, beépüljön az általa egyébként teljesített szolgáltatások árába. Ez az elvárás azért lényeges, mert így biztosítható, hogy a fejlesztő szolgáltatásait igénybe vevő fogyasztók végezetül még e költségekre is megfizessék az áfát.

Mindezeken túlmenően az EUB felállított egy szükségességi tesztet is. Eszerint a közcélú szolgáltatások költségének csak olyan hányadára gyakorolható a levonási jog, amelyek objektív módon szükségesek ahhoz, hogy a fejlesztő teljesíteni tudja adóköteles ügyleteit.

Nem várható gyökeres változás az eddigi magyar joggyakorlathoz képest, de az EUB által támasztott feltételek mégis szigorítottak ezen. A feltételeket minden egyes konkrét esetben alaposan értékelni kell annak érdekében, hogy vitán felül biztosítható legyen az áfa levonásának a joga.