Sokan hitelből fizetik a tanévkezdést

iskola, tanévkezdés, 2017
Az iskolatáska a felszerelés a legjelentősebb tétel a tanévkezdéskor
Vágólapra másolva!
Háztartásonként átlagosan közel 20 ezer forintot költenek a szülők gyermekük iskolakezdésére - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. A hipermarketek már július végén elkezdték hirdetni iskolakezdő akcióikat, de a családi költségvetést így is hosszú időre megviselik a kötelező kiadások. Sok esetben nem elég egy fizetés a tanévkezdéshez, a legtöbb személyi kölcsönt ebben az időszakban folyósítják.
Vágólapra másolva!

A legtöbbet az elsősök szülei költik: nemcsak iskolai felszerelésre és vadonatúj táskára kell költeni, hanem íróasztalra és székre is.

– mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Az árak nem, vagy csekély mértékben változtak tavaly óta: egy középkategóriás iskolatáska közel 10 ezer forintba kerül. Kevesebbért is van, ám a gyengébb minőségűből lehet, hogy újat kell vásárolni, mert gyorsan tönkremegy. A népszerűbb, mesefigurás vagy márkás táskák ára a 20 ezer forintot is elérheti.

A tankönyvek átlagára 8-12 ezer forint között mozog.

Egy füzet körülbelül 130, a legegyszerűbb spirálfüzet 400 forint, ezekből akár 10 darabra szükség lehet.

A kisebb tételekből nagy kiadás jön össze, akkor is, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk:

  • a körző 445,
  • a vonalzócsomag 725,
  • a radírcsomag 235,
  • a hegyező 120,
  • a golyóstoll 120,
  • a grafitceruza 80,
  • a színesceruza-csomag 475 forinttól indul.

A tolltartó 1700, tornacipő 2500, egy sima fehér tornapóló 800 forintba kerül. Mindemellett még hosszú a beszerzésre váró segédeszközök listája, ami a szülők pénztárcáját tovább terheli.

Az iskolatáska a felszerelés a legjelentősebb tétel a tanévkezdéskor Forrás: Pexels

Nem véletlen, hogy ebben az időszakban megnő a hitelek iránti kereslet: az egyszeri nagyobb kiadások miatt a legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőséget, illetve a folyószámlahitelt is. A Magyar Nemzeti Bank tavalyi adatai szerint a személyi hitelek piacán az augusztus és a november volt a legerősebb hónap: az egyik valószínűleg az iskolakezdés, a másik pedig a fekete péntekhez kapcsolódó akciók miatt.

Ezekben az időszakokban 19,2 milliárd forint személyi hitelt folyósítottak a pénzintézetek.

A munkáltatónál igényelhető egyszeri iskolakezdési támogatás, amelyet a munkaadó cafeteriaelemként nyújthat a munkavállalónak utalvány formájában. Bármelyik szülő igényelheti, aki családi pótlékra jogosult általános és középiskolás gyermeke után. Az utalványok taneszközök, tankönyvek és ruházati termékek vásárlására használhatók fel, évente egy alkalommal.Maximális összege kedvező adózással gyerekenként a bruttó minimálbér 30 százaléka lehet, ez idén 38 295 forint.