A növekvő olajkereslet a piaci egyensúly helyreállását sietteti

olajfúrótorony Norvégia
(FILES) A picture taken 14 June 2001 shows the Statfjord A-platform in the North Sea. A large amount of oil has spilled near the Statfjord-A offshore oil platform in the North Sea, Norwegian authorities said 12 December 2007, indicating that it was the second largest spill in the country's history. "There was a very large spill while transhipping oil from the platform to a ship," Inger Anda, a spokeswoman for the Petroleum Safety Authority Norway, told AFP. AFP PHOTO - SCANPIX - HO - NORWAY OUT / AFP PHOTO / SCANPIX NORWAY / OYVING HAGEN
Vágólapra másolva!
A Reuters és az MTI információi szerint a világ olajkereslete a vártnál gyorsabb ütemben növekszik majd az idei évben. Az OPEC az Egyesült Államok termelésének növekedését ellentételezve nagyban hozzájárúl a világpiacot terhelő készletek leépítéséhez és az egyensúly helyreállításához.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslése szerint a globális olajkereslet az idén napi 1,5 millió hordóval növekszik és ez gyorsabb ütemű emelkedés, mint amire korábban számítottak, ez pedig megnyugtató az olajtermelőknek.

Forrás: AFP/Oyving Hagen

Az IEA jelentése szerint még inkább lehet bízni a piaci egyensúly helyrebillentésében akkor, ha a termeléskorlátozási megállapodás egyes résztvevői nem pont akkor lazítanak a gyeplőn amikor már kezdtek felülkerekedni a helyzeten.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) termelésének napi 1,2 milliói hordós csökkentését vállalta az idén januártól kezdődően jövő márciusig.

A szervezeten kívüli legnagyobb termelők további 600 ezer hordós csökkentéssel csatlakoztak a vállaláshoz.

Kiderült még, hogy az OPEC termelése júliusban nőtt az elöző havihoz képest és meghaladta a vállalt korlátot.

Az OPEC adatai szerint a júliusban a korlátozási vállalást 86 százalékban tartották be a szervezet tagjai.