A kínai technológiai szektor simán lenyomja az amerikait

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Bár az amerikai technológiai szektor részvénypiaci ralija 2017 egyik legnagyobb sztorijának számít, az USA vállalatainak teljesítménye növekedési szempontból sehol nincs a kínai versenytársakhoz képest.
Vágólapra másolva!

A kínai technológiai cégek olyan masszív éves alapú növekedéseket produkálnak, hogy egyes esetekben dupla akkora hozamról számolnak be, mint az amerikai társaik – írja a MarketWatch.

A régiós iparág vonzerejét a befektetők szemében jól mutatja a KraneShares CSI China Internet ETF (tőzsdén kereskedett alap) teljesítménye.

A 675,8 millió dolláros ETF idén eddig 56,4 százalékot izmosodott, amivel rekord szintet ütött meg.

Ezzel párhuzamosan a Guggenheim China Technology ETF 45,6 százalékot erősödött, mindenkori csúcsra érve ezzel. Ezeken kívül egy harmadik alap, a Global X Nasdaq China Technology ETF szintén 26,7 százalékot tudott emelkedni eddig 2017-ben.

A nagyok előnyben

Ha ezt összehasonlítjuk az amerikai technológiai cégeket követő mutatókkal, jól látszik a különbség. A legszélesebb körben kereskedett Technology Select Sector SPDR ETF idén eddig csak 18,7 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 100 index 21,2 százalékot.

Kínában is a legnagyobbak hasítanak igazán Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Van azonban egy fontos hasonlóság az amerikai és a kínai technológiai szektor között. Ahogy az Egyesült Államokban az úgynevezett FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) papírok adják a bikapiac motorját, úgy

a nagy kínai ETF-ek esetében is megvan az a néhány súlyos társaság, amely különösen erős ebben az évben.

Az egyik ilyen a keresőmotort üzemeltető Baidu, amely 37 százalékot izmosdott idén – a Google mögött álló Alphabet csak 19,4 százalékot. Az online kereskedelem óriása, az Alibaba több mint 75 százalékot erősödött, ami az Amazon 32,5 százalékának több mint kétszerese.

A Weibo közösségi média vállalat a több mint 90 százalékos emelkedésével majdnem megduplázta az értékét,

míg a Facebook csak 47 százalékkal került feljebb.

A befektetők is ugranak a lehetőségre

Amikor tehát arról hallunk, hogy a Szilícium-völgy sztárvállalatai milyen szépen teljesítenek, érdemes arra is gondolni, hogy a kínai óriások mellett ezek az eredmények eltörpülnek. Ráadásul itt nem csak a részvényekről van szó, amelyek önmagukban nem feltétlenül tükrözik egy társaság valódi teljesítményét. Ha ugyanis megnézzük, milyen bevétel-növekedéseket hoznak össze a kínai cégek, akkor is igen látványos a különbség.

Érdemes lesz figyelni a kínai vállalatokra Forrás: 123rf.com

A FactSet adatai szerint

a KraneShares alap vállalatainak átlagos bevétel-növekedése 37,17 százalékos volt,

ami több mint háromszoros a Technology Select Sector SPDR alap cégeinek 10,18 százalékos növekedéséhez képest.

Nem véletlen tehát, hogy már a befektetőknek is egyre inkább feltűnnek a kínai lehetőségek. Idén eddig ugyanis több mint 330 millió dollárnyi tőkét öntöttek a KraneShares alapba, közel megduplázva így az alap eszközállományát. Ezzel párhuzamosan a Guggenheim alapba idén eddig 70,6 millió dollárnyi tőke áramlott be.