A szex és a szerencsejáték is tilos a kínai befektetőknek

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
A kínai vezetés összeállított egy listát, amely meghatározza, mely külföldi befektetések számítanak elfogadhatóknak, illetve melyeket tiltják Pekingben. A cél továbbra is a külföldre áramló tőke korlátozása, aminek részeként több területet letiltott a kormány.
Vágólapra másolva!

Az új szabályok megtiltják például katonai technológiába való befektetést, illetve semmilyen területet nem engedélyeznek, amely veszélyeztetheti a kínai nemzetbiztonságot. Ezzel párhuzamosan Peking a szerencsejátékot és a szexhez kapcsolódó iparágakat is tiltólistára helyezte a külföldön befektető kínaiak számára – írja a CNBC.

Mindemellett az ingatlan- és hotelpiacra, a szórakoztatóiparba, a sportklubokba, valamint a filmstúdiókba áramló befektetéseket is korlátozza az állam, noha azt nem tették közzé, mindezt pontosan milyen eszközökkel érnék el.

Támogatott tervek

Nem meglepő, hogy Peking ezzel együtt kifejezetten támogat minden olyan külföldi beruházást, amely kapcsolódik az ország Egy Övezet, Egy Út elnevezésű programjához. Az állam hatalmas külpolitikai projektje arra törekszik, hogy milliárdokat ruházzon be külföldön,

erősítve ezzel Kína infrastrukturális és kereskedelmi kapcsolatait szerte a világon.

A jelenlegi szigorítások hátterében az áll, hogy miután Peking néhány évvel ezelőtt enyhített a külföldi befektetésekre vonatkozó szabályokon, a kínai vállalatok hatalmas vásárlási rohamot indítottak el. Az adatok szerint ez tavaly elérte a rekordnak számító 200 milliárd dollárt.

Peking fokozódó szigorral korlátozza a tőkemozgásokat Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

A kormány azonban aggódik amiatt, hogy túl sok tőke áramlik külföldre, ráadásul a jüanon is fokozódik a nyomás. A vezetés szemét különösen bántják azok az esetek, amikor kínai befektetők külföldi luxusüdülőhelyekbe vagy sportklubokba tolják a pénzt.

Szigor és kockázat

A jelenlegi szigorítások azonban inkább csak megerősítik a korábbi irányelveket. Peking ugyanis soha nem támogatta nyíltan a hotelekbe vagy a szerencsejátékba irányuló befektetéseket – hangsúlyozza a Credit Suisse elemzője. Következésképpen a mostani hírek feltehetően nem fognak jelentős sokkot okozni a világ második legnagyobb gazdaságában.

Mindazonáltal a meghozott korlátozások eredménye már most is igen látványos.

Az idei év első felében ugyanis a kínaiak külföldön kötött üzletei 40 százalékkal 74 milliárd dollárra zsugorodtak.

A devizakockázatokon és a stratégiai megfontolásokon kívül Pekingnek egy másik nyomós oka is van a bekeményítésnek. A kormány ugyanis igyekszik csökkenteni a pénzügyi kockázatokat, aminek az is része, hogy utasították a bankokat, sokkal nagyobb szigorral bírálják el azon cégek hitelkérelmeit, melyek a legnagyobb ütemben hajtanak végre felvásárlásokat. A szakértők szerint

a vezetés attól fél, hogy egyes, lendületesen befektetők társaságok netán bedőlhetnek,

komolyabb problémákat is okozva a kínai gazdaságnak.