Hogy számoljuk ki, jár-e munkába járási kedvezmény?

karácsony közlekedés nyitvatartás
Az üzletszabályzat 2018. december 9-én, a szokásos menetrendváltáskor lép életbe.
Vágólapra másolva!
A mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének a feltétele, hogy a munkatársunk lakóhelye legalább 60 kilométerre legyen a munkavégzés helyétől vagy az oda-vissza utazás napi szinten több időt vegyen igénybe, mint három óra. De hogy számoljuk ezt ki?
Vágólapra másolva!

Az adótörvények meglehetősen nagy szabadságot adnak: a munkavállalónak kell nyilatkoznia. Persze ha a szomszéd faluból jár át, abból aligha lesz 60 kilométer. A munkáltató minden hasonló esetben nyilatkozatot írat alá a munkavállalóval - emlékeztet a HR Portál. Ebben rögzítik, hogy a valótlan tartalmú nyilatkozat esetén minden felelősség a munkavállalóé, vagyis ha mégis csak 30 kilométerre lakik, akkor nem a munkáltatóé a felelősség.

Illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

Ez esetben a kedvezményt vissza kell fizetnie, de őt terheli a be nem fizetett adó és bírság megfizetése is. Ugyanez a helyzet bármilyen jogtalanul igénybe vett kedvezménnyel, legyen szó akár családi adókedvezményről, amelyet csak egyszer vagy megosztva lehet igénybe venni mármilyen más kedvezményről.

Az útvonalat úgy kell kiszámítani, hogy az a legrövidebb út legyen a lakóhely és a munkahely között, tehát nem lehet beikatni a gyerek iskoláját, amelyik az ellenkező irányban van. Ha az útvonal szerint az út 59 kilométer, a munkavállaló felelőssége, hogy azt felkerekíti-e vagy sem.