Több hitelt vesznek fel a hazai kkv-k mint tavaly ilyenkor

ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19. erste, bank, pénz, pénzintézet
ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Javuló vállalati hiteltörlesztési tendenciákról és emelkedő kihelyezett hitelállományról számolt be az Erste Bank. A bank kkv-hitelállománya július végére elérte a 153 milliárd forintot, ezzel hozzájárulva a teljes vállalati hitelkihelyezés 390 milliárd forintjához.
Vágólapra másolva!

Fél év alatt 2 százalékra esett vissza a nem teljesítő hitelek aránya a bank vállalati portfóliójában a korábbi 11 százalékos értékről. Így ezzel az Erste Bank jócskán a bankpiaci 8 százalékos átlag alatt van a nem fizetők tekintetében. A pénzintézet elemzői azt várják: a közeljövőben a vállalati hitelpiac tovább erősödik.

Növekedésben bízik a bank

Jelentős növekedéssel zárta az első félévet a bank a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott új hitelek tekintetében. Az előző év azonos időszakához képest 37 százalékos volt a növekedés, ami 30 milliárd forintnyi új kihelyezést jelent.

A kkv-k növekvő hitelfelvételéről számolt be a bank Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az év eleji 11 százalékos mértékről 2 százalékra csökkent a nem törlesztők aránya.

A növekvő hitelezéssel csökkenő költségek jártak együtt. A vállalati üzletág így az év első hat hónapjában

12 milliárdos működési eredményt ért el.

Az év első felében a teljes üzletág új vállalatai hiteleinek összege elérte az 50 milliárd forintot. A pénzintézetnél arra számítanak: erősödik a vállalkozások bizalma, javul a beruházási kedv, ami idén további 5-10 százalékkal növeli a hitelfelvételi aktivitást.