Hogy javítsuk az elrontott számlát?

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
Bármikor előfordulhat, hogy egy számla rosszul lett kiállítva. Lehet ez formai vagy tartalmi hiba, de adódhat változás amiatt is, hogy az eladó utólag ad kedvezményt a vásárlónak. Ez esetben a számla hibás, tehát azt korrigálni kell. Ez ugyanakkor nem túl bonyolult feladat - derül ki az adozona.hu útmutatásából.
Vágólapra másolva!

A kézi és az online számla is korrigálható, tehát nincs különösebb kockázata egyik típusnak sem. A kézi számlánál szóba jöhet az egész számla érvénytelenítése (egy határozott vonallal áthúzzuk, és ráírjuk: sztornó), ez esetben egy új számlát kell kiállítani immár a helyes adatokkal. Ha a hiba könnyen korrigálható, akkor ezt a már meglévő számlán is el lehet végezni.

Ez esetben a hibás részt át kell húzni és fölé, mellé kell írni a korrigált összeget, dátumot, szöveget.

Fontos, hogy a korrekció után a régi, áthúzott rész is olvasható legyen, az adóhatóság ugyanis adott esetben rákérdezhet a hiba okára, s a revíziónak látnia kell, mi miért történt.

Minden javítható Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az e-számla esetében a korrekciót online kell elvégezni. A számla törlése után új számlát kell kiállítani.

Az nem minősül javításnak, ha a kinyomtatott e-számlán írjuk át a hibát, a kinyomtatott számla ugyanis csak tájékoztató jellegű, nem minősül hivatalos dokumentumnak.

Szóba jöhet még az a korrekció is, amikor egy külön okiratot készít a számla kiállítója, amelyben rögzíti, hogy milyen sorszámú és adattartalmú számlát kíván korrigálni. És persze rögzíti a hibát is. Ezt az okiratot bármilyen típusú számla esetében el lehet készíteni.

Fontos, hogy ha a hibás számlát nem javítja ki az eladó, akkor a hibás összeg nem jogosít áfalevonásra.

Ez azt jelenti, hogy ha a hiba dacára megmarad a rossz összeg a számlán, akkor nemcsak a helyes és a hibás összeg közti különbség minősül majd jogtalan visszaigénylésnek, hanem a teljes összeg. Márpedig ha ez egy több millió forintos tétel, akkor az már komoly kiesést jelent, ráadásul a bírságtétel sem filléres.