Mágnesként vonzzák a tőkét a feltörekvők

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A befektetők tovább öntötték a tőkét feltörekvő piacokra, ahogy a régió részvényeit követő benchmark index 2014 óta nem látott csúcsot ért el. A továbbra is gyenge dollár és a kitartóan alacsony kamatszintek egyaránt fontos szerepet játszanak a jelenlegi trendben.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő piaci alapok összesen 2,2 milliárd dollárnyi tőkét vonzottak az augusztus 2-án véget ért héten, miközben a feltörekvő kötvényalapok 1,9 milliárdos beáramlást könyvelhettek el – idézi a Financial Times az EPFR adatait. A friss tőkével együtt idén már közel 90 milliárd dollár áramlott a részvény- és kötvényalapokba.

A feltörekvők iránti rajongást erősen támogatják a globálisan alacsony kamatszintek, illetve az amerikai dollár kitartó gyengesége. Ennek köszönhetően az MSCI Emerging Market részvényindex idén eddig több mint 23 százalékot izmosodott.

Értékek és alapok

A gazdasági növekedés általánosan stabil, ami javítja az országok fizetési mérleg egyenlegeit. Vagyis a fiskális helyzet javuló trendet mutat a feltörekvő térségekben, miközben a piacok devizáinak volatilitása alacsony – mondja Bill Merz, a UB Bancorp Wealth Management stratégája. Hozzáteszi,

amíg a piaci értékeltségek magasak, a fundamentális tényezők kiemelt fontossággal bírnak

a kockázatvállaló befektetők szemében.

Az iShares MSCI Emerging Markets (EEM) index teljesítménye Forrás: Investing.com

Érdekesség, hogy az EPFR adatai szerint a menedzserek egyre nagyobb kitettséget engednek meg maguknak a kisebb kötvénypiacokon. Ezt támasztja alá, hogy míg a brazil és az orosz kötvényalapokban felvett kitettségek 16, illetve 28 hónapos mélyponton vannak, Nigéria és Ukrajna tekintetében az átlagos súlyozás 2014 és 2011 óta nem volt ilyen magas.

Európa előnyben

A fejlett piacok körében a befektetők továbbra is az európai részvényalapokat preferálják az amerikaiakkal szemben.

Nem véletlen, hogy az európai részvényalapok már az egymást követő negyedik héten tapasztaltak tőkebeáramlást

– noha az utolsó héten ennak mértéke csökkent a megelőző héthez képest.

A konkrét európai piacok közül 51 millió dollár ment a brit részvényalapokba, míg a német alapok 109 millió dollárt vonzottak. Az európai részvényalapok menedzserei kiemelt figyelemmel követik a pénzügyi szektort, amely felé a kitettség 18 hónapja nem volt ilyen magas.

Az amerikai piacok emelkedése egyre nehezebb helyzetet teremt Forrás: AFP/Adek Berry

Ezzel párhuzamosan az amerikai részvényalapok az egymást követő hetedik héten szenvedtek el tőkekiáramlást –

június közepe óta ennek mértéke már meghaladta a 22 milliárd dollárt.

Ez részben annak tudható be, hogy az erős vállalati eredmények következtében az amerikai részvényindexek ismét csúcsokat döntöttek, egyre elviselhetetlenebbé téve ezzel a részvénypiaci értékeltségeket.