Semmi nem állhat az euró útjába?

euró dollár deviza valuta
Vágólapra másolva!
Megszilárdulni látszik az euró ereje, miután a közös fizetőeszköz egyre inkább globális menedékeszközként lép fel. Ebben pedig igen nagy szerepe van a brexit és az amerikai kormány körüli politikai bizonytalanságoknak is.
Vágólapra másolva!

Az európai közös deviza közel 14 százalékot izmosodott idén eddig az amerikai dollár ellenében, és 2015 januárja óta először lépte át a lélektanilag kiemelten fontos 1,2-es árfolyamot. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre szilárdabb az euró pozíciója globális menedékeszközként – írja a MarketWatch.

Miközben a Trump kormány politikája körüli piaci aggodalmak tovább ütik a dollárt,

az euró a font ellen is nagyjából 13 százalékot tudott idén erősödni.

A brit és az amerikai politikai bizonytalanságok párhuzamos jelenléte pedig azt eredményezi, hogy a befektetők egyre inkább az euróba menekülnek.

Támogató környezet

Az euró felfutását ráadásul a befektetők számára kedvező európai politikai fejlemények, illetve a támogató gazdasági adatok is ösztönzik. Nem mellékesen pedig széles körben elfogadott vélemény, hogy

középtávon az eurózóna gazdasága gyorsabban fog bővülni, mint az amerikai

– mondja Shannon Saccocia, a Boston Private stratégája.

Noha az euró piaca már egy kissé telített, a lendület még megvan. Mindazonáltal az olasz bankrendszer sérülékenysége, illetve a jövő májusban esedékes olasz választások okozhatnak némi volatilitást. A legközelebbi fontos esemény azonban a szeptember 24-én tartandó német választások lesznek.

Számolni kell az erős euróval Forrás: REUTERS

A legutóbbi régiós adatok szerint az euróövezetben nyolcéves mélypontra, 9,1 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta júniusban, míg a GDP-növekedés 2,1 százalékos volt a második negyedévben. Noha úgy tűnik, hogy minden támogatja az euró felfutását, az elemzők kiemelik, a deviza még így is alatta van az 1,21-os hosszú távú átlagnak.

Változó világ

Az elemzői vélemények szerint a jövőben két folyamat gyakorolhat jelentős hatást az euróra – a korábban említett politikai tényezők mellett. Egyrészt érdekes lesz, hogy az Európai Központi Bank a szeptember 7-én esedékes ülésén megemlíti-e az euró erejét, tekintettel arra, hogy

a túlságosan izmos fizetőeszköz kellemetlenül érintheti a kontinens exportját,

amely kiemelt terület például Németország számára.

Az euró/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Másrészt a Macquire még hétfőn jelezte, a cégnél úgy látják, át fognak rendeződni a világ devizatartalékai. Miután az euró szerepe nyolc éven át csökkent a globális tartalékokban, beindulhat egy hosszú folyamat, melynek során folyamatos eltolódás érzékelhető majd a dollártól az euró felé. Ez a trend pedig tovább emelheti az euró/dollár árfolyamot.