Mióta Trump az elnök, egymillió új munkahely lett az Egyesült Államokban

Trump beiktatás 2017
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: President Donald Trump raises a fist after his inauguration on the West Front of the U.S. Capitol on January 20, 2017 in Washington, DC. In today's inauguration ceremony Donald J. Trump becomes the 45th president of the United States. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Donald Trump elnökségének hat hónapja alatt egymillió új munkahelyet hoztak létre - írták amerikai médiumok a munkaügyi minisztérium jelentése alapján.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi minisztérium pénteken közzétett jelentése szerint 16 év óta a legalacsonyabb szinten van a munkanélküliek aránya az Egyesült Államokban.

Egyedül júliusban 209 ezer új munkahely született,

jóval több, mint amennyit a közgazdászok előre jeleztek. Elsősorban az éttermekben, a szolgáltatásokban, az egészségügyben bővültek a lehetőségek, de megindult a munkaerőfelvétel a bányászatban is.

A munkanélküliség jelenleg 4,3 százalékos.

Donald Trump az elnöki beiktatási ünnepségén Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Alex Wong

Donald Trump a munkaügyi minisztérium jelentésének nyilvánosságra hozatala után Twitter-bejegyzésben üdvözölte az eredményt és még több sikert ígért:

Elemzők pozitívan reagáltak a minisztériumi jelentésre. Tony Bedikian, globális piacokkal foglalkozó banki elemző a CNBC televíziónak azt hangsúlyozta, hogy egyre többen jelennek meg és találnak lehetőségeket a munkaerőpiacon.

- mondta az elemző.

Elise Gould, a demokratákhoz közel álló Gazdaságpolitikai Intézet munkatársa szintén a CNBC-ben elemezte az adatokat, szerinte

ezek azt mutatják, hogy a teljes foglalkoztatottság felé haladnak.

A munkaerőpiacot elemzők változatlanul az amerikai gazdaság fő erejének tartják, viszont keveslik a béremelkedés mértékét. A bérek júliusban a tavalyihoz képest 2,5 százalékkal növekedtek.