Extra önkormányzati támogatásról döntött a kormány

Varga Mihály
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter döntése alapján 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap 118 települési önkormányzat az adatszolgáltatás javítására - közölte a tárca. A pontos és megfelelő színvonalú államháztartási adatszolgáltatás fontos, és a kormány célja, hogy még hatékonyabbá váljon a közpénzügyi tervezés és ellenőrzés rendszere.
Vágólapra másolva!

Ennek elősegítéséért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntése alapján 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap 118 önkormányzat. A támogatásra, ahogyan az a korábbi években is történt pályázatot ír ki a tárca január 31-ig.

Az önkormányzati pénzügyi-gazdálkodási feladatok kiegészítő támogatására 200 millió forintot különített el a költségvetés, ez a jó gyakorlatok megosztására épül az egyes települések között.

Az idei pályázaton 19 önkormányzat nyert vissza nem térítendő támogatást, ezek 32 másik önkormányzat és 56 intézmény adatszolgáltatásának határidőre és megfelelő minőségű teljesítésében működnek majd közre. A támogatás felhasználásának határideje jövő év december 31-e.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A jó adatszolgáltató önkormányzatok támogatására 50 millió forintos keretösszeg állt rendelkezésre. Ennek alapvető célja, hogy a jelenleg is példaértékű adatszolgáltatást nyújtó önkormányzatokat jutalmazza. Egy szakmai teszt eredménye alapján a pályázati felhívásra jelentkező 291 önkormányzat közül 99 kaphat vissza nem térítendő támogatást, amely idén december 31-ig használható fel.

Ez ugyanakkor csak aprópénz ahhoz képest, amit az önkormányzatok pályázati úton összesen elnyerhetnek. Pár hete adta közre a kormány, hogy a Belügyminisztérium összesen 5,4 milliárd forint támogatást ítélt oda 319 önkormányzatnak, amelyek a feladatellátást szolgáló fejlesztések érdekében pályáztak a tárcánál, ezt a későbbiekben további 2,5 milliárd forint támogatás egészíti ki a kormány.

A pályázati határidő lejártáig, május 2-áig 1886 önkormányzat rögzítette, illetve adta le pályázatát. Akik megfeleltek a pályázati feltételeknek, de forráshiány miatt nem részesültek támogatásban, azok úgynevezett tartaléklistára kerültek.

A tárca szerint 2010 óta jelentősen nőtt az önkormányzati fejlesztések támogatására fordított keretösszeg. Míg 2010-ben összesen 4,3 milliárd forintot költöttek bölcsődei, óvodai és iskolai infrastrukturális fejlesztésre, valamint közösségi buszok beszerzésére, addig múlt évben már csaknem hét milliárd forintot ítéltek oda az intézményfejlesztések mellett belterületi utak, járdák és hidak felújítására.