Nemsokára ujjlenyomattal is fizethetünk

bankkártya kártyaolvasó kártyaleolvasó mastercard pay pass
Budapest, 2009. szeptember 24. Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
A Mastercard bemutatta első biometrikus kártyáját, amelyet a bolgár UniCredit Bulbankkal közösen fejlesztett ki. Az új megoldás a chipes technológiát az ujjlenyomattal ötvözi.
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika után Bulgária az első európai ország, ahol a Mastercard ezt az innovatív technológiát tesztelte. A résztvevőket 93 százaléka kényelmesebbnek találta a biometrikus kártya használatát a hagyományos PIN kódos fizetéshez képest, és 95 százaléka ezt a technológiát biztonságosabbnak találta, mint a sima chipes kártyát. Ha elérhető lenne, a résztvevők több mint 90 százaléka nagy valószínűséggel hozzáadná a biometrikus funkciót jelenlegi kártyájához

Az új kártyatípust szupermarketekben, éttermekben és kávézókban, kiskereskedéseknél, valamint benzinkutaknál használnák leggyakrabban. A megkérdezettek nagy többsége a biometrikus kártyát az egyérintéses funkcióval is szívesen használná.

A biometria, mint az azonosítás egyik formája, nem csak pénzügyi szektorban, de az élet összes területén jelentős hatással bír - mondta Levon Hampartzoumian, az UniCredit Bulbank vezérigazgatója. A fogyasztók számára a biztonság a legfontosabb, és a hitelesítéshez használt biometrikus technológia tagadhatatlanul a legmagasabb fokú biztonságot kínálja, így ez a kibocsátók számára kulcsfontosságú funkciót biztosít – mondta Artur Turemka, a Mastercard Balkáni térségéért felelős főigazgatója.

Minden másra ott van.
MTI Fotó: Földi Imre Forrás: MTI/Földi Imre

A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztráció során egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz.

Bolti vásárlásnál a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik – amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.