Így alakulhat ki a következő pénzügyi válság

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
A magas eladósodottsági szintek és az alacsony volatilitás kombinációja idézheti elő a következő pénzügyi válságot egy 30 milliárd dollár hedge fund szerint. A túl nagy nyugalom ugyanis gyorsan hatalmas pánikba csaphat át.
Vágólapra másolva!

A probléma gyökere, hogy manapság több százmilliárd dollárnyi befektetés van összekötve a volatilitással, vagyis a pénzügyi piacok kilengéseivel. Ennek alapja pedig túlzott nyugalom, amely ha egyszer idegességbe fordul át, olyan eladási hullámot generálhat, amely előidézheti a következő pénzügyi válságot – idézi a Business Insider a Baupost Group nevű, 30 milliárd dolláros hedge fund elemzését.

Ráadásul az alacsony volatilitás egy másik veszélyforráshoz is elvezet.

Ha ugyanis a piacon túl nagy a nyugalom, a befektetők egy idő után elkezdenek lendületesen hiteleket felvenni,

hiszen úgy érzik, az árfolyamok egyre csak emelkedni fognak.

Ördögi kör

Azt pedig a történelmi tapasztalatokból is tudjuk, hogy a felelőtlen és eltúlzott hitelfelvétel igen gyakran szorosan kötődik egy-egy pénzügyi válsághoz. A jelenlegi helyzetben a hozamra éhes befektetők csak azt látják, hogy alig vannak nagyobb kilengések, vagyis rákapcsolnak a kockázatvállalásra, a hitelezés pedig felpörög.

Súlyos bajok lehetnek a túlzott nyugalomból Forrás: 123rf.com

Fontos azonban látni, hogy van egy bonyolultabb összefüggés is a volatilitás és a pánik között. Számos befektetési alap ugyanis konkrétan kötődik a volatilitáshoz – ez a már említett több százmilliárd dollár. Vagyis, ha a volatilitás valamiért megugrik,

ezen alapok menedzserei elkezdhetnek automatikusan kiszállni, beindítva egy ördögi kört:

a volatilitás emelkedik, a menedzserek eladnak, növelve ezzel a volatilitást, és tovább fokozva az eladási hullámot.

Az igazi veszélyforrás tehát az, hogy a részvénypiacok ki vannak téve egy automatikusan beinduló szakadás veszélyének, amennyiben a realizált volatilitás emelkedni kezd. Az elemzés persze annyiban finomít a figyelmeztetésen, hogy jelzi, a befektetők ma nem tudhatják, valóban válságos következményei lesznek-e a volatilitás megugrásának – noha ennek a kockázata egyértelműen fennáll.

Amerikai veszélyek

Különösen az Egyesült Államokban érzékelhető jól a fenti jelenség. Miközben az USA a világ legdrágább részvénypiacának számít, az S&P 500 index jövőbeni volatilitására vonatkozó VIX index a múlt héten

már 24 éve nem látott alacsony szintre süllyedt.

Ez pedig azt jelenti, hogy a befektetők igencsak bíznak a bikapiacban.

Következésképpen a hedge fundnál úgy látják, a piacok széles körben drágának számítanak, és lényegében nem vesznek figyelembe semmilyen esetleges kockázatot. A befektetőknek azonban érdemes figyelniük, és nem kellene abba az illúzióba ringatniuk magukat, hogy a jelenlegi nyugalom örökké kitart majd.