Így adózzon a kiadott nyaraló után, hogy ne szálljon Önre a NAV

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
Már javában tart a nyár és vannak, akik mindössze néhány éjszakára keresnek szállást. Aki kiadja lakását, nyaralóját nem árt, ha tisztában van az adózási szabályokkal. A szállásadónak ugyanis adót kell fizetnie, bevallást kell készítenie és a számláról, nyugtáról sem feledkezhet meg – figyelmeztet a adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Bárhogyan is adjuk ki lakásunkat, nyaralónkat turistáknak a nyáron,

azt legálisan csak adószámmal és önkormányzati bejelentést követően lehet megtenni. Ha magánszemélyként adnánk ki ingatlanunkat, többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatunk.

Legtöbben ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként végzik, ehhez nem kell semmit tenni, csak adószámot kérni a NAV-tól és az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjénél bejelentkezni.

Ha a bérbeadás ennél összetettebb, vagyis kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás kategóriába esünk, akkor online pénztárgépet kell használni vagy azt helyettesítendő számlát kell kiállítani. A pénztárgépes nyugta helyett kibocsátott számlákról havonta adatot kell küldeni a NAV-nak.

Az online pénztárgép használata a kereskedelmi szálláshelyek esetében csak a falusi szálláshelyszolgáltatás esetében nem kötelező.

Szálláshelyszolgáltatás után adózhatunk úgy, hogy önálló tevékenységként végezzük a szobakiadást. Ebben az esetben a jövedelem után 15 százalék szja-t és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást általános forgalmi adó terheli, melynek mértéke 18 százalék. Azonban, ha a bérbeadó alanyi adómentességet választ a tevékenysége megkezdésekor, vagy egy következő adóévre, akkor évi nyolcmillió forintig mentesül az általános forgalmi adó fizetés alól.

Több lehetőség is van a kiadott lakás utáni adózásra Forrás: MTI/Marjai János

A legkedvezőbb adózási forma a tételes átalányadózás.

Ennek éves összege szobánként 38 400 forint, és nem kell egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni. Ha a szállásadónak több lakása vagy üdülőháza van, akkor csak abban az esetben választhatja a tételes átalányadózást, ha csak egyben folytat fizető-vendéglátó tevékenységet.