A britek elismerték, hogy költséges lesz a brexit

voting election Horizontal London Mayor and Conservative MP for Uxbridge and South Ruislip, Boris Johnson addresses campaigners during a rally for the "Vote Leave" campaign, the official 'Leave' campaign organisation for the forthcoming EU referendum, in
Boris Johnson
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság először ismerte el nyíltan papíron is, hogy fizetnie kell az Európai Uniónak, ahogy elhagyja a közösséget. Ezzel a szigetország hivatalosan is felvállalta a brexitszámlát.
Vágólapra másolva!

A londoni kormány egyértelművé tette, hogy olyan megállapodáson fog dolgozni az Európai Unióval, amely fair módon fekteti le Nagy-Britannia jogait és kötelezettségeit kilépő tagállamként – közölte a brexitért felelős államtitkár, David Davis. A Parlamentnek eljuttatott írásos anyagban az államtitkár először hivatkozott nyíltan és egyértelműen „pénzügyi megállapodásra" az EU-val – írja a Bloomberg.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A kormány tisztában van azzal, hogy Nagy-Britanniának és az Uniónak vannak olyan kötelezettségei egymás felé, amelyek túl fogják élni a szigetország kilépését, és ezekre megoldást kell találni – tette hozzá az államtitkár.

A pénzügyi kérdések explicit elismerése azért fontos, mert az úgynevezett brexitszámla tűnik a teljes kilépési folyamat egyik legkényesebb pontjának. A médiában keringő spekulációk szerint a számla elérheti akár a 100 milliárd eurót is. A megoldás azonban egyre sürgetőbb, mivel az EU számára ez az egyik olyan terület, melytől függővé teszik a britek és az Unió jövőbeni kapcsolatára vonatkozó további tárgyalásokat – a másik kettő az állampolgári jogokkal, illetve Írországgal függ össze.

Boris Johnson Forrás: AFP/Oli Scarff

Joyce Anelay, a brexitért felelős miniszter nyilatkozata egyébként elmozdulást jelent Boris Johnson külügyminiszter hételeji kijelentéséhez képest. Johnson ugyanis a Parlamentben, kérdésekre válaszolva, még azt mondta, hogy az általa ismert összegek számára ésszerűtlenül magasnak tűnnek.

Mindazonáltal a pontos összeggel kapcsolatban eddig főként csak találgatások voltak.

A luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel például április végén arról beszélt, hogy a teljes összeg 40 és 60 milliárd euró között mozoghat,

ami alacsonyabb a médiában keringő számnál. Az EU részéről felelős tárgyaló, Michel Barnier eddig még nem mondott nyilvánosan konkrét számot.

Azzal együtt, hogy Davis közleményének nyelvezete elég száraz, a szöveg azért fontos, mert ez az első eset, hogy a britek írásban is tudomásul vették, fizetniük kell a teljes megállapodás keretein belül.