Indul a hajómegosztás a Balatonon

Vitorlás
Vágólapra másolva!
Gőzerővel dübörög nyár és ezzel párhuzamosan a vitorlások is ellepik a Balatont. A Boatly nevű magyar startupnak köszönhetően mostantól bárki pofonegyszerűen, néhány kattintással bérelhet magának vitorlás, vagy elektromos hajót a neten.
Vágólapra másolva!

Egyre népszerűbbek a különböző megosztáson alapuló (sharing economy) szolgáltatások itthon is. A fuvarmegosztók használata már napi rutinná vált sokaknál, de cserélhetünk könyvet, vagy videojátékot, igénybe vehetünk professzionális takarítást, vagy textiltisztítást, de akár bérelhetünk szerszámokat, háztartási- vagy sporteszközöket, különböző magyar szolgáltatóknak köszönhetően.

A frissen alapított Boatly nevű magyar startup pedig ugyanezt a modellt alkalmazza a hajóbérlésre. Az online platformon keresztül magánszemélyek, vagy cégek is bérbe adhatják hajóikat akár kapitánnyal együtt is.

– fogalmazott Deák Márton, alapító.

Vitorlás (illusztráció) Forrás: BrigiPix/Brigipix

Jelenleg hét hajó közül lehet választani az oldalon, de a szám folyamatosan bővül, a Boatly célja pedig az, hogy a balatoni kínálat elérje az ötven hajót. Ahhoz, hogy a hajótulajdonosok bérbeadásra kínálhassák vízi járművüket az online felületen, Hajózási Engedélyre van szükség, amennyiben ez nem áll rendelkezésre, a Boatly-val kell kötniük egy üzembentartói szerződést, a cég pedig felvezeti hajózási engedélyébe a hajót. Az ezzel kapcsolatos adminisztratív ügyintézést és költségeket a Boatly vállalja.

– fűzte hozzá Deák Márton.

A vállalkozásban már egy magyar kockázati tőke alapkezelő, a Core Venture Közös Magvető Kockázati Tőkealap is fantáziát látott, így be is fektetett a cégbe.

Az idén szeretnénk felmérni az ötletünk létjogosultságát a Balatonon. Jövőre a tervek szerint már további európai tavakra is kiterjesztjük szolgáltatásunkat, tengeri hajózásban viszont a piac telítettsége és a bérbeadással járó nagyobb kockázatok miatt nem gondolkodunk. Hosszú távon pedig szeretnénk az európai hajóbérlési piac meghatározó szereplőjévé válni – tette hozzá az alapító.

A cikk megjelenését az MVM Edison programja támogatta.