Újabb pozitív jóslat érkezett a dollárról

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Erősödhet a dollár az év második felére, ahogy az infláció egyre jobban támogatja a zöldhasú árfolyamát – mondják a JPMorgan elemzői. A banknál ezzel együtt viszont túl drágának tartják az amerikai részvényeket, így inkább Európára és Japánra szavaznak.
Vágólapra másolva!

Hamarosan véget érhet az amerikai dollár mostani gyengélkedése, ahogy a felkapaszkodó infláció, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől várt további kamatemelések támogatni fogják a zöldhasút a következő hónapokban – idézi a CNBC a JPMorgan Asset Management szerdai elemzését.

A banknál arra számítanak, hogy

a piac egyre jobban beárazza a Fed kamatemeléseit, és ez felnyomhatja a dollár árfolyamát is az év végére.

Eddig ugyanis a piac csupán egyetlen jövőbeni kamatemelést árazott be 2018 végéig – jelezte Jasslyn Yeo, a bank globális piaci stratégája. Ez pedig a pénzintézet prognózisa szerint változni fog.

A dollár és a részvények

Az amerikai dollár egyébként kedden 10 hónapos mélypontra szakadt, ahogy az Obamacare helyettesítésére hivatott republikánus egészségügyi javaslat nem kapott kellő támogatást Washingtonban.

A US Dollar index alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan egyes piaci megfigyelők jelezték, a gyengébb dollár segítheti az S&P 500 vállalatainak nyereségeit, és végül igazolja majd azok igen magas értékeltségeit. Mindazonáltal Yeo szerint

Japán és Európa részvénypiacai ma sokkal nagyobb növekedési potenciállal bírnak.

A szakértő hozzátette, az európai vállalatok egyre erősebb nyereségnövekedést produkálhatnak, miközben Japán valószínűleg erősen profitál majd a dollárral szembeni gyengébb jenből.

Erős bankok

A JPMorgannél azonban nem adják fel teljesen az amerikai részvénypiacot, ugyanis továbbra is látnak vonzó területeket az USA-an. A kamatemelésekkel összefüggésben például külön kiemelik az amerikai bankokat, melyek kapcsán a kötvényhozamok emelkedése, valamint a pénzügyi deregulációval kapcsolatos várakozások is támogató környezetet biztosíthatnak.

Fontos azonban, hogy pusztán az értékeltség terén a banknál úgy látják, ha tisztán az értékeltségeket tekintjük,

az Egyesült Államok részvénypiaca igen jelentős kihívásokat rejt magában.

Éppen ezért a pénzintézet szakértői hangsúlyozzák, a befektetőknek érdemes odafigyelniük a kellő diverzifikációra.