Tovább csökken a működő cégek száma

Brit gazdaság, Nagy-Britannia, textilgyár, varrónő
Workers produce tartan textile in the Lochcarron Tartan Factory in the town of Selkirk in Scotland near the border with England on June 29, 2016 What would Scotland be without castles, Highlands, whisky and tartan? In Selkirk, world leader in the Scottish fabric, Lochcarron of Scotland is closely following the implications of Brexit, without knowing with certainty what the future holds. In the deafening noise of the looms, the 94 plant employees are active in the middle of huge iron coils that lie at their feet. Lochcarron can claim to have drawn 1,500 units of tartans, including the blue and pink pastel Princess Diana, 100% "made in Scotland" . / AFP PHOTO / Andy Buchanan
Vágólapra másolva!
A tavalyi év első felében 6 százalékkal növekedett az új cégek száma az egy évvel korábbihoz képest, és ez a gyarapodás tovább folytatódott 2017-ben is. A cégmegszűnések száma még mindig jóval magasabb, mint az induló vállalkozásoké, ám ez a válság utáni piactisztító mechanizmus elengedhetetlen következménye.
Vágólapra másolva!

A működő cégek száma lassuló ütemben csökken, hiszen az induló nemfizetési eljárások csökkenésének hatása is késleltetve jelenik meg a cégszámok alakulásában. Mindeközben egyre több új céget alapítanak Magyarországon, és bár az alapítások a tavalyi év azonos időszakához mérten csak minimálisan, 147-tel növekedtek.

Ha csak az első félévi cégalapításokat nézzük, 2014 és 2015 között jelentős, húsz százalék feletti mérséklődést pozitív fordulat követett. Ennek első lépéseként 5,85 százalékot növekedtek a cégalapítások 2016ban, az idén pedig további 1,1 százalékos emelkedés történt a vállalkozások számában.

A működő cégek számának csökkenése ellenére, még mindig több, mint 516 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon az első félév végén. A 2013-as – nem feltétlen pozitív – rekordérték óta több, mint negyvenezerrel esett vissza a vállalkozások száma, de még így is bőven meghaladja a 2008 előtti időszak 480 ezer körüli értékét.

Bisnode Forrás: Origo

A tisztulási folyamat már a vége felé közeledik, és idővel eltűnnek a válság generálta „látszatvállalkozások", valamint erősödésnek indulhat a piac. Ezt támasztja alá, hogy a felszámolások száma 29,64 százalékkal míg a kényszertörléseké több mint kétezer darabbal csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest a szigorodó szabályozási környezet mellett is.

Az ágazatok körülbelül negyedénél növekedett a cégszám az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ám ez legtöbbször csak néhány százalékos növekedés formájában mutatkozott meg. Kivételt képez ez alól a kommunális tevékenység (villamosenergia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás, víz, szennyvíz, hulladék) szektora, amelynek alacsony részaránya miatt 16 százalék feletti növekedése már említésre méltó 3737 ilyen tevékenységű cég működött az országban.

Ilsztráció AFP PHOTO / Andy Buchanan Forrás: AFP/Andy Buchanan

A legnagyobb csökkenés a nagykereskedelmi cégeknél volt tapasztalható: 1106 céggel kevesebb működik jelenleg, mint egy évvel korábban. A legnagyobb arányú cégszám csökkenés a textil- és papíripar területét jellemezte, ahol 3,1 és 4 százalékot romlottak a cégszámok.