Veszélyesek az újra divatba jött bankpapírok

JP Morgan bank központ New York
A JP Morgan bank központja New Yorkban
Vágólapra másolva!
Felpörögtek az amerikai bankrészvények, miután a legnagyobb pénzintézetek sikerrel vették az jegybank stressz tesztjét. Mindazonáltal az alacsony kamatkörnyezet és a nyomott volatilitás aggodalomra ad okot a befektetők körében.
Vágólapra másolva!

Bár a piaci szereplők kedvezően fogadták a múlt héten bejelentett részvény-visszavásárlásokat és osztalékfizetéseket, az alacsony kamatok ellensúlyozhatják a jelenlegi pozitív hangulatot a következő hónapokban – írja a The Wall Street Journal. A második negyedévben ugyanis 2011 tavasza óta nem látott szintre csökkent az üzleti hitelezés, miközben a hosszú távú kamatok továbbra is történelmi mélypontok körül tartózkodnak. Ezzel együtt pedig a piaci volatilitás is gyenge, ami visszafogja a kereskedési aktivitást.

Ahogy belépünk az év második felébe,

a valódi kérdés az lesz, hogy a bankok miként tudnak szembenézni a fundamentális tényezőkkel

– mondta James Chappell, a Barenberg bankcsoport elemzője. Hozzátette, a profitvárakozások talán túlságosan magasak.

Fordult a kocka

Nem véletlen, hogy a pénzintézetek gyenge teljesítménye idén a részvényekre is rányomta a bélyegét. Miután a novemberi választásokat követően beindult a rali, a pénzügyi papírok vezették az S&P 500 index izmosodási hullámát, majd az év végén ez elhalványult. Ezt követően, 2017 első felében, pedig már le is maradtak a szélesebb piac teljesítménye mögött.

Kockázatos a friss felfutás Forrás: Imaginechina/Liang xiaopeng - Imaginechina/Liang Xiaopeng

Az idei második negyedévben a 24 legnagyobb amerikai bankot tömörítő KBW Nasdaq Bank Index azt követően sem tudta behozni az S&P 500-at, hogy június 28-án bejelentették a stressz test pozitív eredményeit. Mindazonáltal a legfrissebb erősödés elsősorban annak tudható be, hogy

a befektetők egyrészt örömmel vették, hogy a bankok több pénz juttatnának a részvényesek zsebébe,

másrészt pedig feléledt a remény azzal kapcsolatban, hogy a Trump kormány ideje alatt kevésbé lesznek szigorúak a banki szabályozások.

Visszahúzó tényezők

A kamatok tekintetében az látszik, hogy a hosszú távú kamatszintek csökkentek a második negyedévben, köszönhetően annak, hogy a piacok továbbra is növekedésbarát politikát várnak Donald Trumptól. Ezzel párhuzamosan viszont a rövid távú papíriok emelkedést produkáltak, ami az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésének tudható be.

Korlátok között mozognak a banki profitok Forrás: AFP/Bryan Thomas

Ennek következtében viszont a 10 és a 2 éves lejáratú állampapírok hozamai közti rés május közepén már az 1 százalékpontos szint alá csökkent, ami

azért kellemetlen, mert ez a tartomány jelentős szereppel bír a banki profitok tekintetében.

Nem véletlen, hogy a Bank of America vezérigazgatója májusban már jelezte is, a cég potenciális eredménynövekedése az idei második negyedévben több tízmillió dollárral maradhat el az első negyedévestől.

Az aggodalmaknak azonban van egy másik alapja is, amely sokkal nagyobb rejtélynek számít: az alacsony hitelezési aktivitás.

A bankvezetők ugyanis erre eddig nem igazán tudtak értelmes választ adni, különösen úgy, hogy a választások után igen jelentősen megugrott az amerikai üzleti optimizmus.

A heti szinten elszámolt banki hitelek például június végén 3,8 százalékos éves alapú emelkedést mutattak a Fed pénteki közlése szerint. Ez pedig több mint három éve a legalacsonyabb növekedési rátának számít. Egy héttel a novemberi választások előtt egyébként a bankok 7,3 százalékos rátát regisztráltak.