Jön a tőkekivonás, de a piacok még nyugodtak

NYSE amerikai tőzsde részvény
Traders work on the floor at the New York Stock Exchange in New York, Wednesday, July 8, 2015. Photo/Seth Wenig)
Vágólapra másolva!
Az előttünk álló negyedév árfolyammozgásait leginkább az fogja meghatározni, hogy a befektetők hogyan reagálnak majd a Fed hamarosan megkezdődő tőkekivonására. A piacok egyelőre nyugodtak, de érdemes ébernek lenni, mert a csökkenő jegybanki élénkítés a részvény- és a kötvénypiacokon is jelentős árfolyammozgást okozhat - figyelmeztet a K&H Alapkezelő.
Vágólapra másolva!

A Fed bejelentése alapján jelenleg azt várja a piac, hogy szeptembertől kezdődik meg a mérlegszűkítés, ezért az előttünk álló hónapok piaci ingadozásainak irányát és mértékét leginkább az fogja meghatározni, hogyan reagálnak majd a befektetők a tőkekivonásra.

Tőzsdei brókerek New Yorkban Forrás: AP/Seth Wenig

„Amikor 2013-ban először szó volt a Fed csökkenő jegybanki élénkítéséről, 1,5 százalékról 3%-ra ugrott az amerikai 10 éves kötvényhozam, és a feltörekvő piacok is erős pofont kaptak. Kérdés az, hogy

az alacsony olajár és a csökkenő inflációs várakozások mellett vajon tényleg folytatódhat-e a jegybanki szigorítás,

másrészt, ha igen, az mekkora piaci kilengést okozhat" - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a piacok nem tudnak esni, mivel folyamatosan jönnek újabb befektetők, így a részvénypiac továbbra is jól teljesít, és a 10 éves amerikai államkötvény hozama is gyakorlatilag az év eleji szinten van (2,3%). Ennek ellenére nem bízhatjuk el magunkat, hiszen könnyen fordulhat a kocka.

Ahogyan a mennyiségi lazítás kezdetekor a részvény- és kötvénypiacok együtt mozogtak, és egyaránt erősödni kezdtek, ennek most akár az ellenkezője is megtörténhet, miközben a kedvező gazdasági fundamentumoknak köszönhetően a részvénypiacok kilátásai továbbra is kedvezőek" - tájékoztatott Kovács Mátyás.

Eközben

az Európai Központi Bank is meglebegtette az eszközvásárlási programjának kivezetését.

Az egyelőre inkább csak a piac teszteléseként felfogható bejelentésre a kötvényhozamok máris reagáltak: a német 10 éves államkötvény hozama 0,2 százalékról 0,55%-ra ugrott. Az európai részvénypiacok azonban továbbra is ígéretesek. „A gazdasági aktivitást előrejelző konjunktúrajelentések Európában évek óta nem látott optimizmust tükröznek, emellett az EKB exporttámogató szándéka miatt

- hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.

Hatodik sebességben a magyar gazdaság

Az első negyedév 4,1 százalékos GDP növekedése után a további kilátások is nagyon kedvezőek. Ezt támasztja alá, hogy az autóipar dinamikus növekedésének és az uniós források által felpörgetett beruházásoknak köszönhetően

a hazai konjunktúrajelentés májusban minden idők legjobb várakozásait mutatta. Mindezek mellett az idén dinamikusan bővülő reálbéreknek köszönhetően a lakossági fogyasztás is pozitívan járul hozzá a növekedéshez.

„Az alap makrogazdasági adatok jók, miközben az infláció továbbra is elmarad a jegybanki céltól, így - a MNB inflációs jelentése szerint - 2019 előtt nem lesz változás a monetáris politikában. A nemzetközi jegybanki politikától eltérő hazai kamatpolitika ezért átmenetileg gyengítheti a forintot" - tájékoztatott a befektetési szakember.