A kínai techóriás orra elől vitte el a Facebook a WhatsAppot

WhatsApp
Vágólapra másolva!
Minimum kérdéseket vet fel az a mód, ahogy a Facebook alapítója végül bezsákolta a népszerű csevegőplatformot, a WhatsAppot. Bár a felvásárlás még 2014 februárjában történt, a most napvilágra került információk szerint a lájkolós oldal vezetői könnyen lehet, a korábban már bejelentkező Tencent igazgatójának egészségi állapotát használták ki.
Vágólapra másolva!

A kínai Tencent még 2014 legelején vetett szemet a népszerű csevegő alkalmazásra, és vételi ajánlatot adott. Az ázsiai vállalat előtt az a cél lebegett, hogy amikor birtokába kerül az app, saját fejlesztésű, hasonló célú megoldásával kombinálva (ez a WeChat), rövid időn belül Kína legnépszerűbb technológiai platformjává váljon. A CNBC most hozta nyilvánosságra, hogy az üzlet azért hiúsult meg, mert a Tencent egyik alapítóját, Pony Ma-t műteni kellett a megállapodás megkötése előtt, így halasztania kellett a Szilikon Völgybe tervezett utazását. Ekkor csaptak le Mark Zuckerbergék.

Nem csak egyszerű túllicitálás volt

A Tencent kényszerű megtorpanását a Facebook azonnal kihasználta, és

kétszer annyit ajánlott a WhatsAppért, mint a kínaiak.

Csakhogy ekkor már az iparág lényegében kész tényként kezelte, hogy a WhatsAppot a Tencent vásárolja fel, és a 19 milliárd dolláros Facebook-üzlet bejelentése óriási felzúdulást keltett. A megállapodásra további árnyék vetült azért, mert Zuckerberg nem is titkolta, milyen gyorsan megkötötték az alkut:

egy februári vacsora elegendő volt ahhoz, hogy a döntéshozók rábólintsanak, és így a WhatsApp mégis inkább a Facebook bevásárlókosarában landolt, mialatt a Tencent, Pony Ma egészségi állapota miatt, kimaradt az egész ügyletből.

Ez még a sokat látott befektetőknél és drága startupokat cukorkaként vásárolgató és továbbértékesítő techguruknál is kiverte a biztosítékot. A Facebooknál azzal védekeztek: első emberüktől egyáltalán nem szokatlan ez a tempó milliárdos üzleteknél sem. Például a virtuális valósággal foglalkozó technológiai vállalatot, az Oculus akvizícióját, nagyjából egy hétvége alatt oldotta meg a fiatal infomágnás.

Tudta vagy nem tudta?

A jelenlegi hírek szerint nem egyértelmű, hogy a Facebooknál tisztában voltak-e az üzletért felelős Tencent-vezető egészségi állapotával, és ha igen, akkor miért nem siettek a nyilvánosság előtt tisztázni a helyzetet és benne saját, nem elhanyagolható szerepüket. Így jelenleg is sok a kérdőjel az üzlet körül, miközben a WhatsApp – immár új tulajdonosi háttérrel – folytatja szárnyalását:

az alkalmazást havonta mintegy 1,2 milliárd felhasználó kezeli szerte a világon, akik összesen több mint 50 milliárd üzenetet küldenek el egymásnak naponta.

A saját, szintén igen elterjedt üzenetküldő szolgáltatással rendelkező Facebook kezében hatalmas felhasználói bázis összpontosul az app-ok révén. Igaz, ez a szám a kínai felvásárlás esetén vélhetően még nagyobb lenne. Ám mindezek tükrében már érthető, hogy miért szabott ki tekintélyes összegű, 122 millió dolláros bírságot az Unió szakhatósága a Facebookra a felvásárlás kapcsán adott nem teljeskörű tájékoztatás miatt.