A válság előttihez hasonló buborék képződik a hitelpiacon

lufi buborék tőzsde
People wearing plastic made bubble balls, enjoy a five-on-five game of bubble-soccer in Medellin, Antioquia department, Colombia on October 10, 2015. The bubble-soccer is already played in over 20 countries and has professional leagues around the world. AFP PHOTO/RAUL ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
Csúnya véget érhet a jelenlegi kedvező hitelciklus a legendás csődszakértő, Edward Altman szerint. Az alacsony hozamok és a jelentős pénzbőség ugyanis a 2008-as válság előtti helyzetet idézett elő az amerikai hitelpiacon.
Vágólapra másolva!

Immáron több mint nyolc éve tart az a kiemelkedően látványos időszak, melynek során a befektetők kiélvezhetik az igen kedvező hitelciklust – idézi a Yahoo Finance Edward Altmant, a NYU Stern School of Business legendás professzorát. Tekintve, hogy még soha nem láttunk korábban ilyen hosszan tartó kedvező ciklust, csak egy dolog okoz aggodalmat napjainkban: ez az időszak drámai véget érhet.

Altman többek közt azzal szerzett magának hírnevet, hogy 50 évvel ezelőtt kifejlesztette az Altman Z-Score-t (Z modell), amely vállalati csődöket jelez előre.

Majd 2007 közepén arra figyelmeztetett, hogy a hatalmas hitelbuborék komoly gondokat fok okozni a piacon

– noha akkor úgy számolt, az összeomlást a vállalati fizetésképtelenségek indítják majd el.

Ijesztő hasonlóságok

A kérdés tehát az, a jelenlegi piac mennyiben hasonlít a 2007-esre. Bár Altman szerint sok a hasonlóság, fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy akkor a jelzálogalapú értékpapírok álltak a válság hátterében, melyek most nem jelentenek akkora problémát. A meggondolatlan magatartás viszont kísértetiesen emlékeztet 2007-re – mondja.

Újra gyűlnek a felhők a hitelpiac fölött Forrás: 123rf.com

Ha visszatekintünk a válság kirobbanását megelőző 2007-es évre, az látszik, hogy a befektetők nem igazán törődtek a kötvénykibocsátó vállalatok hitelkockázataival. Ez pedig napjainkban is érzékelhető, amikor

az alacsony hozamkörnyezet mellett a befektetők próbálnak lecsapni a megfelelő lehetőségekre,

így a bóvlikötvényekre is – figyelmeztet Altman.

Mindeközben viszont egyre nagyobb és nagyobb vállalatok jelentenek csődöt, immáron rendszeresen – teszi hozzá a szakértő. Az Egyesült Államokban évente átlagosan mintegy 15 olyan cég megy csődbe, melynek kötelezettségei meghaladják az 1 milliárd dollárt. Ebben az évben viszont ez már 13-ra tehető, míg tavaly majdnem 40 volt.

Veszélyes adósságok

Összességében az látszik tehát, hogy a vállalatok soha nem látott módon képesek kihasználni az alacsony kamatkörnyezetet, aminek következtében a cégek adósságállománya egyre bővül.
Rátérve a Z- modellre, Altman megállapította, hogy az átlagos értékek 2016-ban alacsonyabbak voltak, mint 2007-ben – minél alacsonyabb a pontszám, annál nagyobbak a pénzügyi nehézségek és annál valószínűbb a csőd. Következésképpen

a társaságok a modell szerint ma nem állnak jobban, mint 2007-ben, az összeomlás előtt.

Altman hozzátette, ami ma elsősorban visszatartja a cégeket, hogy olyan ütemben váljanak fizetésképtelenné, mint a pénzügyi válság idején, az a jelentős likviditásbőség, illetve az alacsony kamatszintek. A kérdés az, mindez meddig tart még.