Rekord szintre értek az amerikai vagyonok

öröm jókedv hangulat USA Amerika
Vágólapra másolva!
Az amerikai háztartások nettó vagyona 2300 milliárd dollárral nőtt az idei első negyedévben. A részvények erősödésének, illetve a lakásárak bővülésének köszönhetően ezzel új rekordot ért el vagyonállomány.
Vágólapra másolva!

Összesen 94 800 milliárdos nettó vagyonnal rendelkeztek az amerikai háztartások 2017 első negyedévében. Ez jelentős részben a részvénypiac erősödésének volt köszönhető, ahogy a részvényekben tartott vagyon 1300 milliárd dollárral bővült a vizsgált időszakban – írja a The Wall Street Journal.

Noha az elmúlt időszakban már érkeztek olyan vélemények is, hogy ingatag lábakon áll az amerikai részvénypiaci rali, az év első három hónapjában tapasztalt menetelés kétségkívül kedvező hatást gyakorolt a háztartások vagyongyarapodására.

Részvények és ingatlanok

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által kiadott vagyoni jelentésből az is kiderül, hogy az USA háztartásainak ingatlanvagyona nagyjából 500 milliárd dollárral erősödött az első negyedévben. Ez arra utal, hogy

folytatódott az ingatlanárak izmosodása az országban.

A megtakarítási számlákon tartott vagyon ezzel párhuzamosan hozzávetőleg 100 milliárd dollárral bővült.

Jelentősen nőttek az amerikai vagyonok az év első három hónapjában Forrás: AFP/Adek Berry

Mindeközben az amerikai háztartások adóssága is 46 milliárddal emelkedett az első három hónapban.

Történelmi példák

Noha a teljes vagyonállomány 2300 milliárdos erősödése igen jelentős, nem példa nélküli. Az 1990-es évek végén is lehetett látni ilyen mértékű gyarapodást, amikor a részvénypiacok szintén igen jelentősen emelkedtek. Ezt követően 2004-ben volt tapasztalható hasonló, akkor az ingatlanpiac lendülete hajtotta a vagyonnövekedést. Legutóbb pedig 2013-ban volt érzékelhető hasonló léptékű izmosodás.

Amikor azonban 2007 és 2009 között beütött a recesszió, aminek következtében a részvénypiacok és az ingatlanárak egyaránt zuhanni kezdtek, a háztartások összvagyona 12 ezer milliárd dollárral zsugorodott.

Az elmúlt években viszont érezhetően beindult a vagyongyarapodás, ahogy először a részvénypiac, majd az ingatlanpiac is elkezdett fölpattanni.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az Egyesült Államokban összesen nagyjából 126 millió háztartás van, ami azt jelenti, hogy az átlagos nettó vagyon hozzávetőleg 750 ezer dolláros. A jelentés azonban nem részletezte, hogy miként oszlik meg a teljes állomány, illetve a számokat nem korrigálta az inflációval.