Több millióra büntetett az MNB bennfentes kereskedelem miatt

Vágólapra másolva!
17 millió forintra bírságolta meg a Magyar Nemzeti Bank azt a magányszemélyt, aki megszegte a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó jogszabályokat, továbbá a vizsgálat során megállapították, hogy az üzletkötő egyes befektetési jegyek megvásárlására bennfentes információ felhasználásával adott tőzsdei megbízásokat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacmonnitoring során észlelte a gyanút, ami miatt elindított egy piacfelügyeleti eljárást, amivel kivizsgálják, hogy a Budapesti értéktőzsdére bevezetett egyes befektetési alapokat érintően a magánszemély tőzsdei megbízásai során történt- e szabálysértés.

Az MNB feltárt néhány bizonyítékot, miszerint

a magányszemély bizonyos befektetési jegyek tőzsdei megvásárlására belsős, bizalmas információk felhasználásával több alkalommal adott tőzsdei megbízást.

A személy, akit vizsgáltak egy befektetési szolgáltató üzletkötőjeként az általa megismert ügyfélmegbízások teljesítése előtt ugyanazon pénzügyi eszközökre vonatkozóan ellenirányú tőzsdei megbízásokat adott, mely tevékenységével nyereséget realizált.

Bennfentes információnak minősül ugyanis minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos lényeges információ, mely nyilvánosságra kerülésekor képes befolyásolni a pénzügyi eszköz árfolyamát. Az ilyen információk felhasználásával kötött üzlet pedig bennfentes kereskedelmnek minősül, amit a jogszabályok erősen tiltanak- állt az MNB közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank mindezek után

összes 17 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az érintett magányszemély ellen. Továbbá feljelentést tett a nyomozó hatóságnál a fennfentes kereskedelem gyanúja miatt