A réz szebben csillog, mint az arany

bánya bányászat réz
A Gigantic Komatsu 930 truck arrives at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago, on December 27, 2011. Chilean state mining firm Codelco said on January 2, 2012 it was exercising its option to buy a 49 percent stake in a copper mining venture held by Anglo American in the latest twist of a long legal battle. Less than two weeks after the London-based firm filed a breach of contract suit against Codelco, the Chilean group -- the world's top copper producer -- said it had filed documents with market regulators to exercise the purchase option based on a 1978 contract between the two firms. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Miközben hagyományosan az arany a legnépszerűbb menedékeszköz a kockázatos időszakokban a befektetők számára, a történelmi tapasztalatok alapján a réz sokkal jobban teljesít, ha emelkedik az amerikai infláció. A jelenlegi trendek szerint pedig a jövőben újra lendületet vehet a réz árfolyama.
Vágólapra másolva!

Az arany évszázadok óta meghatározó befektetési eszköz mindazok szemében, akik aggódnak a pénzügyi kockázatok miatt. Nem véletlen tehát, hogy a tőzsdén kereskedett alapok ezzel a nyersanyaggal keresték a legtöbb pénzt, de még a jegybankok is egyre halmozzák fel a nemesfémet.

Ha azonban az inflációs kockázatokról van szó, melyek gyengíthetik a portfóliókat,

az elmúlt 25 évben volt egy fém, amely még az aranynál is sokkal jobban teljesített: a réz.

Noha az adatok azt mutatják, hogy általánosan a szélesebb körű nyersanyagindexek adták a legjobb fedezetet, amikor az amerikai infláció emelkedésnek indult, a réz még így is messze kiemelkedik a sorból – írja a Bloomberg.

Nyersanyagok és infláció

A számok szerint 1992 óta az amerikai infláció minden 1 százalékos éves erősödésére 18 százalékos izmosodás jutott a réz részéről. Ez pedig több mint háromszorosa az 5,2 százaléknak, amelyet az arany produkált. A réznél egyébként egyedül az energiaszektorhoz köthető nyersanyagokat tömörítő szélesebb index teljesített jobban, amely olyan eszközöket tömörít, mint az olaj vagy a földgáz.

A réz árfolyamának alakulása (dollár) Forrás: Investing.com

Általánosságban is elmondható, hogy a nyersanyagok jól teljesítenek az infláció emelkedése során – és ezek közül emelkedik ki a réz. Ennek elsődleges oka, hogy

ezek az eszközök hagyományosan jobban teljesítenek, ha a gazdaság felhevül, és nő a fogyasztás olyan áruk és szolgáltatások iránt, mint a gépjármű, az ingatlan vagy az utazás

– mondta Mike McGlone, a Bloomberg Intelligence elemzője.

Jóllehet az amerikai infláció a pénzügyi válság óta relatíve alacsony volt, most ismét mutatkoznak olyan jelek, melyek arra utalnak, hogy felpattanás közeleg. Nem véletlen, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Janet Yellen, ebben a hónapban jelezte, további kamatemelés várható 2017-ben, hogy visszatartsák a gazdaságot a túlhevüléstől. Ezzel együtt Yellen a héten újra megerősítette, a jegybank elkötelezett az árstabilitás, illetve a 2 százalékos inflációs célja mellett.

A múltban, 1970 és 1992 között, a havi éves alapú inflációemelkedés átlagosan 6,1 százalékos volt az USA-ban, és 1980 márciusában érte el a csúcsot 14,8 százalékkal.

A 2008-as pénzügyi válságot követően azonban a havi átlagnövekedés mindössze 1,4 százalékos volt,

és a 2009-2015 közötti időszakban deflációs időszakokat is tapasztalhattunk.

Növekvő lendület

Noha nem mindenki számít arra, hogy az infláció érdemben emelkedni fog, és ezért még mindig az arany a legnépszerűbb fedezetre használt nyersanyag, a réz árfolyama 18 százalékot emelkedett tavaly, míg az aranyé csupán 8 százalékot. Idén eddig viszont az arany teljesített jobban 9,2 százalékos izmosodással, míg a réz a londoni kereskedésben mindössze 5,7 százalékot drágult.

Egyre nő a kereslet a réz iránt Forrás: AFP/Pt Newmont Nusa Tenggara

Mindazonáltal vannak olyan jelek, melyek arra utalnak, hogy a réz ismét lendületet vehet. A tavalyi év elején ugyanis az árfolyam hatéves mélypontra szakadt, ahogy a kínai gazdaság lassulásnak indult, a kitermelés pedig erősödött.

A bányacégek azonban mára visszafogták a termelést, a kereslet pedig újra növekedést mutat.

A Barclays nemrég kiadott jelentése pedig már úgy számol, hogy a globális kereslet idén 56 ezer tonnával fogja meghaladni a kitermelt mennyiséget, de ez a rés jövőre már 72 ezer tonnára tágulhat. A bank számításai szerint a tavalyi többlet 102 ezer tonnát tett ki.