450 ezer rászoruló étkezésére elég élelmet dobunk ki minden évben

élelmiszer pazarlás
(dpa) - A shopping cart with groceries and household supplies stands in a supermarket in Duesseldorf, Germany, 14 January 2003. Despite the expected 'Teuro' effect ('teuer' means 'expensive'), prices only increased by 1.3 percent in Germany. According to the Federal Statistical Office, inflation rates in the first year of the Euro were lower than in 2000 and 2001. Prices for food and clothes have stayed low whereas tobacco and going out for meals have become more expensive. Germany is among the countries with the lowest inflation rates in the Euro zone.
Vágólapra másolva!
Az EU által becsült 39 kilogrammnál jóval több, 68 kilogramm az évente egy főre jutó élelmiszerhulladék mennyisége Magyarországon, ennek pedig csaknem a fele tényleges pazarlás (feleslegesen vásárolt vagy tárolási hiba miatt szemétbe került termék) - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium közleményéből.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszerpazarlás elkerülésére figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) uniós támogatással megvalósuló, Maradék nélkül című programja, amelynek keretében a hatóság azt is fölméri, hogy a magyar háztartások mennyi élelmiszerhulladékot termelnek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A Nébih első részletes élelmiszerhulladék-felmérése szerint az EU által becsült 39 kilogrammnál jóval magasabb,

68 kilogramm az évente egy főre jutó élelmiszerhulladék mennyisége Magyarországon, ennek pedig csaknem a fele tényleges pazarlás (feleslegesen vásárolt vagy tárolási hiba miatt szemétbe került termék).

Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Az elkerülhető élelmiszerhulladékban ételmaradékok, a sütőipari termékek, zöldségek és gyümölcsök, valamint tejtermékek fordulnak elő a leggyakrabban - tették hozzá. A közlemény szerint

az elpazarolt élelmiszerek 400-450 ezer rászoruló étkeztetését fedeznék, illetve fejenként évi 10-12 ezer forint fölösleges kiadást jelentenek.


A hivatal nemcsak a pazarlás megelőzésére, a tudatos vásárlói magatartásra figyelmeztet a "Maradék nélkül" program keretében, hanem ennek első lépéseként 100 család közreműködésével a magyarországi háztartások gyakorlatát is megvizsgálja.

A Nébih szerint

kevesebb, de jobb minőségű és lehetőleg magyar termékeket érdemes vásárolni, hiszen a rövidebb szállítási távolságok a környezetet is kevésbé terhelik.


Az FM arra számít, hogy a Nébih Maradék nélkül programja rövidtávon is jelentős eredményeket hozhat az élelmiszerpazarlás mérséklésében.