A nagyvállalatokkal tudnak dobbantani a kkv-k

Gurría, Ángel, OECD
Budapest, 2017. június 26. Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) főtitkára beszédet mond a szervezet globális termelékenységi fórumán Budapesten, a Pesti Vigadóban 2017. június 26-án.. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Közelebb kell hozni a globális termékláncokat az OECD-tagállamok kis- és középvállalkozásaihoz azért, hogy növekedjen a termelékenység – állapította meg Angel Gurria Budapesten, az OECD globális termelékenységi fórumán.
Vágólapra másolva!

Angel Gurria, az OECD főtitkára szerint a legtöbb tagállamban a

kkv-k adják az ország gazdaságának „gerincét",

ezért javítani kell a termelékenységüket, be kell őket kapcsolni a globális értékláncba. Azt is hozzátette, a közszféra termelékenységét is fontos lenne mérni, jelenleg ezt csak 7 országban teszik meg.

Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A főtitkár szerint az átláthatóság az egyik legfontosabb szempont, főleg a multiknál, akik között gyakoriak a háttér-megállapodások, a kartellezések.

Az OECD az utóbbi években 240 kartellt tárt fel,

amelyek közel 20 százalékkal emeltek az árakon. Rámutatott arra is, a határon átnyúló termék-, illetve szolgáltatás-forgalom adatainak gyűjtésében is javítani kell az átláthatóságon.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az OECD globális termelékenységi fórumán kiemelte, a hazai

kkv-k a beszállítói hálózatokon keresztül

tudnak csatlakozni a nemzetközi vállalatokhoz, ez pedig lehetőséget jelent arra, hogy exportáljanak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadást tart az OECD globális termelékenységi fórumán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A kormány megújította a kis- és közepes cégek fejlődését szolgáló politikáját, ennek részeként kidolgozta a beszállítói cselekvési programot – fűzte hozzá. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy minél több magyar nagyvállalkozás és

nemzetközi vállalat vonjon be kkv-kat a beszállítói hálózatába.

A programmal a kormány a valós piaci igények alapján, de új megközelítéssel támogatja a kis- és közepes cégek fejlődését.

A miniszter szerint alapvető fontosságú a kormányzati és üzleti szféra közötti kommunikáció. Ezen a téren a sikeres együttműködés egyik jó példája a hatéves bérmegállapodás, amelynek lényege, hogy lehetővé teszi a minimálbér- és a garantált bérminimum emelését, valamint ezzel párhuzamosan csökkentenék a munkaadói terheket.