Eldőlt: Frankfurt lesz az új London, a nagybankok már csomagolnak

ECB EKB Frankfurt Európai Központi Bank euró jegybank
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Frankfurt lehet a tavalyi brexitszavazás legnagyobb nyertese, ahogy a világ számos nagy bankja választja a német várost új székhelyéül az Európai Unión belül.
Vágólapra másolva!

Miközben a hírek szerint olyan nagybankok fontolgatják a Frankfurtba költözést, mint a Citigroup vagy a Goldman Sachs, a Standard Chartered, a Nomura Holdings vagy a Daiwa Securities Group már meg is jelölték a német várost új központként az Európai Unióban – írja a Bloomberg.

Frankfurt ugyanis igen jó pozícióval bír a külföldi bankok számára – mondja Stefan Winter, a UBS befektetési banki ágának németországi vezetője.

A város amellett, hogy Európa szívében található, fantasztikus infrastruktúrával rendelkezik, valamint megfizethető ingatlanokat kínál

– tette hozzá.

Vonzó védelem

Ráadásul Frankfurt az olyan szervezetek jelenléte miatt, mint a Deutsche Bank vagy az Európai Központi Bank,

természetes pénzügyi ökoszisztémát kínál a külföldi pénzintézeteknek.

Nem mellékesen pedig Londonon kívül ez az egyetlen hely a térségben, amelynek szabályozói környezete kezelni tudja a bankok bonyolult derivatíva ügyeleteit.

Jóllehet még van rá némi esély, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is meg tud tartani valamennyi hozzáférést a közös piachoz, a bankok láthatóan a legrosszabbra készülnek, és igyekeznek bebiztosítani magukat, mielőtt a szigetország 2019-ben formálisan is otthagyja az Uniót.

Sokat jelent az Európai Központi Bank közelsége Forrás: AFP/Daniel Roland

A jelenlegi számítások szerint London a brexit következtében 10 ezer banki álláshelyet veszíthet el, és összesen 20 ezret a pénzügyi szolgáltatások területén. Ezzel együtt

az ügyfelek 1800 milliárd eurónyi eszközt csoportosíthatnak át a szigetországból máshova

– derül ki a Bruegel elemzéséből. A becslések azonban igen bizonytalanok, amit jól mutat, hogy a különböző számítások 4 ezer és 232 ezer közé teszik a megszűnő álláshelyek számát.

Bankok és mozgások

Az egyes bankokat nézve, az látszik, hogy a Goldman Sachs például megduplázhatja a Frankfurtban dolgozó alkalmazottainak számát (amely így 400-ra emelkedne) a Londonból történő átcsoportosítással. A Bloomberg információi szerint

a cég már keresi is a megfelelő irodahelyet Frankfurtban, amely a bank új kereskedelmi központja lehetne az Európai Unión belül.

Ezzel együtt a JPMorgan a tervek szerint 500 és 1000 közötti létszámban költöztethet át alkalmazottakat Londonból Dublinba, Frankfurtba és Luxembourgba. A Bank of America egyébként szintén az ír fővárost preferálja.

Mozdulnak a legnagyobb bankok Forrás: AFP/Chris Hondros

Külön érdekes a német Deutsche Bank esete, amelynél akár 4000 brit álláshely is veszélybe kerülhet, ahogy a szigetország kilép az EU-ból. Szintén izgalmas a brit Barclays helyzete, mivel a bank vezérigazgatója korábban jelezte, hat hónapon belül indíthatják be az átköltöztetési terveiket. A pénzintézet elsősorban Dublinra szavaz, bár egyelőre még nem tett komolyabb lépéseket az ügyben.

Városok versenye

A Financial Times elemzése szerint Frankfurt, Dublin és Párizs verseng az új központ pozíciójáért, és mindhárom városnak vannak előnyei és hátrányai.

Frankfurtban például komoly előnyt jelent az Európai Központi Bank közelsége, viszont a német város nem rendelkezik Párizs kulturális vonzerejével.

Franciaország hátránya viszont az, hogy hagyományosan kevéssé barátságos a pénzügyi élettel szemben. Ezzel együtt Dublin nagy előnye, hogy a brithez hasonló jogrendszerrel rendelkezik, ráadásul az angol nyelv és az időzóna sem jelent problémát Londonhoz képest. Az ír főváros hátránya viszont a gyenge infrastruktúra, illetve a kevésbé kifinomult szabályozói környezet.