Vihar törheti meg az évek óta tartó nyugalmat

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban a Bank of America már a második olyan amerikai nagybank, amely a túlzott és immáron veszélyessé váló piaci nyugalom veszélyeire, és az azt követő esetleges bonyodalmakra figyelmeztetett. 
Vágólapra másolva!

Miután a JPMorgan nemrégiben kiadta vészjelzését, most a Bank of America Merrill Lynch (BAML) elemzői közölték, jó lesz vigyázni a hosszú évek óta tartó extrém piaci nyugalommal. Miközben ugyanis a volatilitásokat mérő mutatók 2014 óta nem látott mélységekben tanyáznak, a piaci sérülékenység szépen lassan emelkedett az elmúlt hat hónapban – írja a Business Insider.

A BAML sérülékenységi indikátora, amely azt méri, mekkora veszélyt jelentenének az abnormális piaci sokkok,

durván 50 százalékot erősödött október óta

– figyelmeztetnek az elemzők. Ez pedig igen jelentős, mivel az elmúlt három alkalom, amikor az index ekkorát ugrott, 2007 második felében volt (a 2008-as válság előtt), majd 2011 első, illetve 2014 második felében. A nagy ugrások mindhárom alkalommal a hedge fundok visszavonulását előzték meg.

Idővel baj lehet a túlzott nyugalomból Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A hedge fundok pedig azért különösen fontosak a jelen helyzetben, mivel számos alkalommal éppen az ő befektetési stratégiáiknak köszönhető, hogy komoly torlódás alakul ki egy-egy eszközosztály piacán. Ezek a befektetési alapok pedig igyekeznek vigyázni arra, hogy ne bukjanak nagyot, ha a tömeg elkezdene egy irányba menekülni – vagyis hirtelen eladni.

Noha a jelenlegi piaci környezet ki van téve a hirtelen beszakadásoknak és a nagy kilengéseknek,

a BAML elemzői szerint egyelőre még nem kell mindent eldobva fedezékbe vonulni.

Megjegyzik ugyanis, hogy a sérülékenységi mutatójuk mostani megugrása elsősorban a nyersanyagok – főként az olaj, az arany és a réz – volatilitásának tudható be.

Vagyis egyelőre teljes összeomlás nem várható, úgyhogy a bank elemzői azt tanácsolják a részvénybefektetőknek, hogy tartsanak ki az S&P 500 index mellett, amíg az tartja magát. Ez egyébként összhangban van Wall Street általános véleményével is. A stratégák jelentős része ugyanis úgy számol, hogy az amerikai részvényindex az év végén 2414 ponton áll majd, ami alig tér el az index pénteki záróárától.