Kockáztatniuk kell a befektetőknek

olajkutatás, olaj, olajkút
September 3, 2015. Rojava, Syria. An oil field in the Syrian Kurdistan. Le 3 septembre 2015. Rojava, Syrie. Un champ de pétrole dans le kurdistan syrien.
Vágólapra másolva!
Akár még évekig maradhatnak az extrém alacsony kamatok és kötvénypiaci hozamok, ami a megtakarítóknak azt jelenti, hogy a következő években a betétekkel és kötvényekkel nem lehet érdemi reálhozamot elérni. Egyéni kockázatvállalási hajlandóságunk szerint mozdulni kell a részvények és nyersanyagok irányába – javasolja a K&H.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb inflációs mutatók ismét felerősítették az Európa „japánizálódásával” kapcsolatos félelmeket – azaz hogy sem inflációra, sem növekedésre nem számíthatunk tartósan –, hiszen a fő és a maginflációs adatok nemcsak alulmúlják a várakozásokat, de az első negyedév élénkülését követően újból visszafordulást mutatnak.

Segíthetne az infláció

„A Fed kamatemelései nyomán ugyan fokozódott a várakozás az Európai Központi Bank szigorításával kapcsolatban, ez azonban egyelőre kevés az EKB számára – közölte Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere. Mint mondta, egyelőre még a kötvényvásárlási program kivezetésével kapcsolatban sem tisztult a kép, nemhogy kamatemelésbe kezdene.

Forrás: K&H

Ennek fő oka az, hogy

az infláció felpörgetése kulcsfontosságú lenne az európai gazdaságok számára,

nem csak az egészséges gazdasági növekedés, de az adósságcsapdából való kikecmergés miatt is. Hiszen az EKB-nak továbbra is célja az Európa-szerte magas államadósságok elinflálása, amit azt jelenti, hogy az infláció magasabb kell, hogy legyen, mint a kötvénypiaci hozamszintek.

Részvények és nyersanyagok

Az EKB legfrissebb előrejelzésében a növekedési várakozását javította (2018-ra 1,7%-ról 1,8%-ra), viszont az inflációs előrejelzését lefelé módosította (1,6%-ról 1,3%-ra).

Ez továbbra is arra utal, hogy csak sokára és nagyon lassan indul el a kamatszintek „normalizálódása” Európában,

akár évekig fennmaradhat az extrém alacsony kamat- és hozamkörnyezet,

amivel a befektetőknek is szembe kell nézniük.

Kovács Mátyás úgy véli, a tartósan alacsony eurózónás kamatkörnyezet a Magyar Nemzeti Bank számára is lehetőséget ad arra, hogy akár középtávon fenntartsa a rekord alacsony kamatszintet, annak ellenére is, hogy nálunk már látványosan megindult az infláció növekedése.

A részvények és a nyersanyagok felé kell fordulniuk a befektetőknek Forrás: AFP/Hans Lucas/Vincent Wartner

Megtakarítóként ez azt jelenti, hogy a betétekkel és kötvényekkel továbbra sem lehet érdemi reálhozamot elérni a következő években, ehhez egyéni kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően kockáztatni kell és mozdulni a részvények és nyersanyagok irányába.