Tovább csökkent a külföldi érdekeltségű cégek aránya

Mercedes-gyár Kecskemét
Mercedes-Benz Werk Kecskemét, Oberfläche/ Lackierung. ; Mercedes-Benz plant Kecskemét, paint shop.;
Vágólapra másolva!
Mind a 100 millió, mind az egymilliárd forint árbevétel feletti szegmensekben is kisebb a külföldi cégek súlya Magyarországon.
Vágólapra másolva!

„Jó éveken van túl a tisztán hazai érdekeltségű nagyvállalatok jelentős része, mind számuk, mind arányuk jelentősen növekszik, míg a külföldi érdekeltségű cégek aránya egyértelmű csökkenést mutat” – közölte Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A visszaesés az egymilliárd forint éves árbevétel feletti cégek tekintetében a legjelentősebb,

ahogy az a korábbi években is volt. Egy év alatt közel 2 százalékkal esett a nemzetközi arány ebben a szegmensben, és már csak 35 százalék körül van a mutató.

Forrás: Opten

Fontos hangsúlyozni, hogy az arányok csökkenése elsősorban a tisztán hazai érdekeltségű kkv-k és nagyvállalatok számának a növekedésének köszönhető. Összességében nem csökken a külföldi érdekeltségű cégek száma, de az országokat vizsgálva jelentős eltolódások vannak.

Országok tekintetében leginkább a nyugat-európai érdekeltségek vannak visszaszorulóban. A cégek számát vizsgálva még mindig Németország van az első helyen, de Ausztria már csak a második Ukrajna mögött.

Magyarországon működő cégek nemzetközi érdekeltséggel

Ország neveCégek száma
(db, 2016 végén)
5 éves trend
Németország4527-19,7%
Ukrajna400822,9%
Ausztria3956-12,1%
Románia3105-40,0%
Szlovákia295648,5%
Nagy-Britannia22097,0%
Olaszország20531,4%
Amerikai Egyesült Államok2051-25,5%
Szerbia1824271,5%
Svájc15491,0%

„A keleti szomszédaink előretörése sajnos nem minden esetben jó hír – jegyezte meg az Opten szakértője. – Természetesen nem lehet általánosítani, de még mindig jellemző az a gyakorlat, hogy a hazai cégek életpályájának vége fele sok cég kerül át utolérhetetlen ukrán vagy szerb tulajdonosok kezébe” – mondja az Opten szakértője.

Az sem feltétlen szerencsés állapot, hogy több offshore jellegű ország is szerepel a top 20-as érdekeltségi listán. Ilyen Ciprus, a Seychelles-szigetek vagy Suriname, a három ország valamelyéhez kötődő érdekeltségeggel több mint 2500 cég működik Magyarországon.

A nemzetközi érdekeltségű cégek jelenleg közel 730 ezer hazai munkavállalót foglalkoztatnak,

de ez az érték egy év alatt több mint 30 ezerrel csökkent, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a hazai dominancia erősödik a foglalkoztatásban is.

A jelenségnek vannak pozitív és negatív olvasatai is. Pertics Richárd szerint a külföldiek, azon belül a nyugat-európai cégek súlyának csökkenése a cégstruktúra számára nem feltétlen jelent pozitív hírt. A nyugati cégek általában jobb tőkeellátottsággal és ezáltal stabilitással rendelkeznek, ami sok esetben támaszpontokat jelent az amúgy rendkívül elaprózódott és tőkeszegény hazai cégstruktúrában.

Még mindig német a legtöbb külföldi érdekeltségű cég. Képünk illusztráció Forrás: Daimler AG

Ágazatok tekintetében a kereskedelemben, az ingatlanügyleteknél és a tanácsadó szektorban a legmagasabb a külföldi érdekeltségű cégek száma. A kereskedelemben nem is olyan rendkívüli a magas érték, hiszen ebben a szektorban összességben is rendkívül magas a cégek száma.

Nemzetközi érdekeltségű cégek száma ágazatonként

Ágazat neveKülföldi érdekeltségű cégek száma (db)
Kereskedelem, gépjárműjavítás12993
Ingatlanügyletek7731
Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység4577
Feldolgozóipar4094
Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység2920

Az ingatlanügyleteknél és a tanácsadás esetén viszont már nem ilyen egyértelmű a helyzet, ezek a szektorok cégszám tekintetében nem számítanak óriásnak, így a magas nemzetközi cégszám egyben arányaiban magas nemzetközi befolyást is jelent.