Utolérhetetlenek a technológiai sztárok

Nasdaq
Vágólapra másolva!
A technológiai papírok idén átvették az irányítást az amerikai részvénypiacon, és immáron a szektor néhány sztárja fűti a ralit. Ezzel pedig az alapmenedzserek is igen jól járnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai részvénypiac újabb 1,4 százalékot erősödött a múlt héten, és ismét rekord szinten zárt. Mindazonáltal a menetelést egyértelműen a technológiai szektor hajtja, különösen az úgynevezett „FAANGtastic five" csoport, vagyis a Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix és a Google – írja a Financial Times.

Ha nem számoljuk a technológiai és a távközlési papírok teljesítményét, úgy az S&P 500 index ebben az évben 5,3 százalékos emelkedést produkált. Noha ez nem rossz eredmény, de

lényegesen eltörpül a technológiai alindex közel 20 százalékos erősödése mellett.

Évesítve ez azt jelenti, hogy 2017-ben az iparág a 2009-es, válság utáni felpattanás óta nem látott teljesítményt ért el. Ráadásul a technológiai rali mára már megközelíti az internetbuborék idején, 1998-99-ben, tapasztalt szinteket is.

Csúcsra futó alapok

Nem véletlen tehát, hogy a technológiai szektorra fókuszáló befektetési alapok 12 hete folyamatosan tőkebeáramlást élvezhetnek. Mindeközben viszont

egyes piaci szereplők, mint például a Bank of America, már megkongatták a vészharangot,

és jelezték, a főként technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq májusban már a leginkább telített terep volt a piacokon. Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi felfutás során a technológiai szektor papírjainak értékeltségei kezdenek veszélyes szinteket megütni.

A Nasdaq 100 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel együtt viszont

az alapmenedzserek eddig igencsak örülhettek a jelenségnek.

A magas kapitalizációjú papírokban utazó amerikai részvényalapoknak ugyanis az 52 százaléka tudta idén felülteljesíteni a benchmark indexet. Ezt pedig elsősorban a technológiai szektornak köszönhették – mondják a Goldman Sachs elemzői. A felülteljesítés ezen rátája egyébként 2009 óta a legmagasabb.

Piaci helycsere

A mostani folyamat azonban egy alapvető változást is jelöl az amerikai piacokon. Donald Trump tavalyi megválasztása után ugyanis azon cégek papírjai kezdtek nagyot menetelni, amelyek erős fundamentumok mellett relatíve alacsony árakon forognak.

Ezek a részvények viszont 2017-ben már nagyrészt szenvedtek.

A pénzügyi cégek papírjai például mindössze 1,3 százalékot izmosodtak, míg az energiarészvények 12 százalékot estek.

Az Apple az egyik uralkodó a technológiai részvények között Forrás: Justin Sullivan / Getty Images

Azon alapok viszont kiemelkedően tudtak teljesíteni ebben a környezetben, amelyek elsősorban a gyors növekedést produkáló cégekre fókuszálnak, mivel ezek rendre igen jelentősen fektetnek technológiai vállalatokba. Ezen alapok átlagosan 12,5 százalékot erősödtek éves összevetésben, 1,1 százalékponttal lenyomva a Russel 1000 indexet. Összességében az ilyen alapok 63 százaléka teljesített jobban, mint a benchmark, meghaladva ezzel a 38 százalékos 10 éves átlagot.