Elárasztja a gyapot a világot

gyapot
Gyapotültetvény betakarításra érett terméssel
Vágólapra másolva!
Hamarosan eláraszthatják a gyapotkészletek a világot, ahogy a termelők kihasználják a magas árak előnyeit. A farmerek ugyanis egyre többet tudnak termelni, a kínaiak pedig kiszórják a piacra a többletkínálatot a stratégiai tartalékból.
Vágólapra másolva!

A gyapot globális termelése 6,9 százalékkal bővülhet az augusztus 1-én induló szezonban, ami rekord szintre emelheti a Kínán kívüli készleteket – írja a Bloomberg az amerikai Kereskedelmi Minisztérium becslései alapján. A legnagyobb exportőrnek számító USA-ban egy évtizede nem látott magasságba emelkedhet a termelés.

Miközben a mezőgazdaságban számos nyersanyag gyengülést tapasztalt az elmúlt évben, a gyapottermelők egyre inkább terjeszkedtek, miután

a nyersanyag határidős jegyzései 12 százalékot izmosodtak.

Ugyanezen időszakban Kína fokozatosan árusította ki az állami gyapotkészleteit, amely folyamat nem is látszik lassulni. A világ elsőszámú fogyasztójának számító Kína egy pénteki aukción 13 700 tonna gyapotot értékesített a felkínált 29 500 tonnából.

Ezzel párhuzamosan a bőséges kínálati kilátások következtében augusztus óta nem tapasztalt havi árcsökkenés jöhet a gyapot piacán. A hedge fundok pedig három hete már második alkalommal fogták vissza a ralira kötött fogadásaikat.

A gyapot fontonkénti (határidős) árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az USA-ban ráadásul a kedvező időjárás is segítette a termelést, különösen a kiemelkedően fontos területnek számító Texasban. Május 21-ig az amerikai farmerek a tervezett területek 52 százalékát vetették be, ami meghaladja az egy évvel korábbi 45 százalékot.

Mindemellett a legnagyobb globális kitermelőnek számító Indiában is kedvezőek a kilátások,

de Ausztrália és Brazília is egyre jobban fel tudja venni a versenyt az Egyesült Államokkal, köszönhetően az egyre növekvő gépesítésnek.

A fentiek hatására nem meglepő, hogy a piaci menedzserek a május 23-ig tartó héten 8,7 százalékkal fogták vissza a gyapot emelkedésére kötött nettó long pozícióikat. Az így elért szint egy hónapja nem látott mélypontnak számít.