Bajok lehetnek a túlzott olajpiaci optimizmusból

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Noha egyre jobban segítik az olajárat a kitermelés csökkentésének meghosszabbításával kapcsolatos várakozások, a Goldman Sachs szerint jövőre kiújulhat a túlkínálat, ami ismét nyomást helyezhet a nyersanyagra.
Vágólapra másolva!

Ahogy egyre közeledik az OPEC csütörtökön esedékes találkozója, a Goldman Sachs arra számít, hogy a szervezet és más nagy olajtermelők, mint például Oroszország, kitermelés-csökkentésének kilenc hónapos meghosszabbítása normalizálhatja a készleteket 2018 elejéig – írja a CNBC. A banknál azonban úgy látják, ezt követően jövőre újra beüthet a túlkínálat, ha az OPEC és Oroszország kitermelése emelkedésnek indul, a palaolaj kitermelés pedig továbbra is lendületesen erősödik.

Amennyiben az azonnali szállítású, illetve a rövid távra szóló szerződések kitartóan magasabb árakon forognak majd, mint a hosszabb távú üzletek, az a Goldman szerint segíthet meggátolni egy veszélyes ciklus kialakulását. Noha egy ilyen olajpiaci folyamat visszafoghatja a palaszektor további előretörését, a költségek oldalán már nehezebb a helyzet. Jelenleg ugyanis a banknál nem látják, hogy a jövőben elégséges mértékű lenne az infláció ahhoz, hogy 2018-ban megfelelő szintre korlátozza a palaolaj kitermelést.

Amerikai akadályok

Mindeközben a most ismertetett 2018. évi amerikai költségvetési tervezet azt irányozza elő, hogy tíz éven belül kiegyensúlyozottá válik a büdzsé.

A cél érdekében a kormányzat több területen csökkentené a kiadásokat és egyebek között eladná a stratégiai olajtartalék felét,

amitől 16,5 milliárd dollár bevételt vár az októberrel induló új költségvetési évben.

A júliusi szállítású Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Elemzők szerint azonban, ha Washington rázúdítaná a piacra az olajtartalékának egy részét, az komolyan keresztbe tenne az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló államok erőfeszítésének, hogy feltornásszák az energiahordozó árát.

Amennyiben Washington úgy döntene, hogy megszabadul stratégiai olajtartalékának a felétől, akkor a piac a kőolaj árának a csökkenésével reagálna.

A csütörtöki bécsi ülés résztvevőinek ezt az új tényt is figyelembe kell majd venniük, amikor döntenek a termelésről.

Visszatérő jóllakottság

Ahogy a jelenlegi környezetben a Goldman úgy látja,

a legnagyobb kockázatot a jelentős kínálati többlet visszatérése jelentheti 2018-ban,

hozzáteszik, az OPEC még a kitermelés visszafogása mellett is gyorsan változtathat a politikáján jövőre. Ráadásul az orosz és iraki infrastrukturális fejlesztések a termelőkapacitásban szintén a kínálat bővülését idézhetik elő.

Egy ilyen felpattanás a termelésben pedig kiegészülne azzal is, hogy az olyan OPEC-en kívüli területek, mint Brazília, Kanada vagy az északi-tengeri térségek kitermelése is felpöröghet, tovább nehezítve az olajpiaci helyzetet – tették hozzá a Goldman elemzői.

Az amerikai politikai is megzavarhatja az OPEC stratégiáját Forrás: DreamsTime

Következésképpen az árak kontrollálása érdekében az OPEC-nek és Oroszországnak addig kellene kiterjesztenie vagy fokoznia a kitermelés csökkentést, amíg a készletek normalizálódnak.

Ezt követően pedig csak fokozatosan kellene növelniük a kitermelést

és fokozni a piaci részesedéseiket, odafigyelve arra, hogy a készletek stabilak maradjanak – jelezte a bank.

Mindazonáltal a Goldman hangsúlyozta, ennek elérése igen nehéz feladat lesz, mindazonáltal az OPEC működési struktúrája, illetve az amerikai palaszektor növekedésének racionalizálása is egyaránt mutat biztató jeleket is. A bank egyébként az idei év második felére hordónkénti 57 dolláros azonnali szállítású olajárral számol.