Rossz befektetéssel a megtakarítás többszörösétől eshetünk el

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Businessman making phone call
Vágólapra másolva!
A befektetési döntések meghozatalánál csak az egyik szempont az időtáv, nagyon fontos az is, hogy ki mekkora kockázatot hajlandó vállalni. Nem szabad túlzásokba esni, de rossz tervezéssel akár a megtakarítás többszörösét kitevő hozamtól eshet el a befektető. 
Vágólapra másolva!

A megtakarítási piac egyik csúcsidőszakát jelenti a május, hiszen a tavalyi céges eredmények után a tulajdonosok jellemzően ilyenkor döntenek az adott vállalkozás nyereségéről. A túl alacsony kockázatvállalás miatt egy generáció alatt akár a megtakarítás többszörösének megfelelő hozamtól is eleshetünk – tanácsolja a K&H.

Döntő a kockázatvállalási képesség

Általában a megtakarítás nagyságával párhuzamosan növekszik a befektetési időtáv és a kockázatvállalási képesség is, ezért mindkét tényező kiemelkedően fontos akkor,

ha hosszú távon, akár generációkon keresztül szeretnénk megőrizni, sőt, növelni megtakarításunk értékét.

Horváth István, a K&H Private Banking igazgatója szerint a befektetési időtáv viszonylag egyszerűen megadható. A kockázatvállalási képesség meghatározása ennél jóval összetettebb, ugyanakkor döntő fontosságú lépés.

Kapacitás és étvágy

Ehhez legalább két tényező, a kockázatvállalási kapacitás és a kockázatvállalási étvágy feltérképezése szükséges. Előbbi a komolyabb anyagi probléma nélkül átvészelhető maximális veszteség mértékét, az utóbbi pedig az árfolyamingadozások tolerálásának képességét jelenti.

Át kell gondolni a befektetési stratégiát Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

Ha a kockázatvállalási képesség nagyobb, mint a kockázati étvágy, akkor a befektető jelentős hozamtól esik el. Ennek mértéke pedig egy generáció alatt akár a megtakarítás többszöröse is lehet – közölte a szakember.

Ha túlzott kockázatot vállal a befektető, akkor egy váratlan piaci esemény meggondolatlan, komoly veszteséget okozó lépésre ösztönözheti.

Ilyen volt például, amikor 2009-ben a befektetők jelentős része a nagyobb veszteség elkerülése miatt azonnal szabadulni próbált részvénypiaci befektetéseitől.

Egyensúlyra kell törekedni

A privátbanki szakemberek éppen ennek az egyensúlynak a megteremtésében tudnak segítséget nyújtani, és ennek megfelelően a középtávon gondolkodóknak már egészen szofisztikált portfóliót érdemes összeállítani a kockázatvállalási képesség és időtáv függvényében.

Horváth István szerint egy sokszínű befektetési eszköztár nemcsak a kockázatok megosztására alkalmas, de hosszabb távon látványos, akár a megtakarítás többszörösének megfelelő többlethozam is elérhető vele.