Ezek a hitelkártyák jobbak a készpénznél

Pénzügyi felkészülés a karácsonyra - Szakértő tanácsai hitelkártya
Vágólapra másolva!
Ma már alapvető, hogy a kártyás vásárlás ingyenessége mellett a bank kedvezményt is adjon a vásárlások mellé, így a hitelkártya-választék ebbe az irányba változott az elmúlt években. A válság és a szabályozás változásai azonban a hitelkártyák számának jelentős csökkenését hozták, ezért körbenéztünk, hogy most melyek a legjobb ajánlatok. Meglepő, hogy még mindig mennyi pénzt lehet keresni a hitelkártyákkal.
Vágólapra másolva!

Az Erste Bank új Max hitelkártyája vezeti a listát,

4 százalék jóváírást is gyűjthetünk Erste forintok formájában a tetszőlegesen kiválasztott 3 üzletkategóriában történő vásárlásokkal egész évben az alábbiak közül: benzinkút, divat, otthon, barkács-kert, elektronikai áruházak, utazás, szépségápolás-egészség, szórakozás.

  • Minden más vásárlással 1 százalék jóváírás gyűlik.
  • Ha 5 ezer Erste Forintot összegyűjtöttünk, azt beválthatjuk visszatérítésre, és a 8 üzletkategória bármelyikében levásárolhatjuk 1 Erste Forint = 1 forint értékben.

Bár a 4 százalékos visszatérítés önmagában is kimagaslóan jó ajánlat a piacon, ezt egy bevezetési kedvezménnyel is megtolja most az Erste: a sikeres igénylésért 5 ezer Erste forintot ad, amit az első 20 ezer forint elköltése után egy 5 ezer forint értékű Decathlon vagy Media Markt ajándékkártyával egészít ki. Tehát már az elején akár 10 ezer forinttal gazdagodhatunk az akció keretébe a BankRáció.hu hitelkártya összehasonlítója szerint.

Egyre több a kedvezmény a vásárlások mellé Forrás: Thinkstock

A K&H Bank már évek óta változtatások nélkül nyújtja a 2 százalékos pénzvisszatérítést MasterCard és Visa érintő hitelkártyáin. Ez a kedvezmény bármely vásárlásra vonatkozik, bármely üzletkategóriában és bármely bankkártya elfogadóhelyen, belföldön és külföldön.

  • Ennek egyetlen feltétele van csak, hogy az adott elszámolási ciklusban legalább 20 ezer forintot vásároljon a hitelkártya birtokosa összesen.
  • A visszatérítés maximum havi 3 ezer forintig gyűjthető, azaz 150 ezer forintnyi havi vásárlással érjük el a visszatérítési plafont.

Általános visszatérítésben, azaz függetlenül attól, hogy hol vásárolunk, ez ma a legjobb ajánlat a piacon 2009 óta, amikor is megszűnt egy általános 3 százalékos visszatérítést kínáló hitelkártya a Magyarországról kivonult Credigen Bank kibocsátásában.

Kereskedelmi kedvezmények

A hitelkártyák pénzvisszatérítéses korszakát az OTP Bank kezdte nagyban, amikor teleplakátolta az országot az American Express blue hitelkártya reklámjaival.

  • A kártyák minden vásárlással 1 százalék kedvezményt gyűjtenek mind a mai napig azóta is, melyet az OTP folyamatos promóciókkal fejel meg különböző kereskedőknél történő vásárlások esetén adott többlet visszatérítésekkel vagy kedvezményekkel.
  • Most például 10 ezer forint jóváírást kapnak az új igénylők ajándékba, a Lidl, C&A partnerüzletekben, vagy MOL kutakon történő vásárlások során pedig 1 helyett 3 százalék pénzvisszatérítés jár.
  • Az OTPdirekt internetbankon keresztül jelentkezhetnek a bank- és hitelkártya tulajdonosok az OTP Kedvezményprogramba. A programon keresztül közel 100 partnernél (mint például Tesco, Líra, Extreme Digital) kaphatnak a kártyabirtokosok automatikus pénzvisszatérítést, a tapasztalatok szerint ez átlagosan eléri 2000 és 5000 forint közötti összeget havonta.

Saját kedvezményprogramot hozott létre még évekkel ezelőtt a Magyar Cetelem Bank, hazánk egyik legnagyobb hitelkártya kibocsátója.

  • A Cetelem Klubkártya minden kártyás vásárlásnál 1 százalék visszatérítést gyűjt,
  • de a Cetelem Kedvezményprogramhoz csatlakozott kereskedelmi partnereknél legalább 5 százalék, legfeljebb 15 százalék kedvezmény is érvényesíthető.

A Raiffeisen Bank OneCard hitelkártyája

  • minden negyedévben más-más üzletkategóriákban (kultúra és szórakozás, sport és egészség, nyaralás és utazás, divat és ruházat) ugyan, de 5 százalék kedvezményt nyújt,
  • bármely élelmiszerüzletben, hipermarketben vagy szupermarketben vásárolva pedig 3 százalékot.
  • Minden más vásárlás során itt is jár az 1 százalék pénzvisszatérítés, bárhol vásárol tehát a kártya birtokosa, mindenképpen kap vissza pénzt. Emellett 3-20 százalék közötti azonnali kedvezmények is várják a kártyás vásárlókat a bank kereskedelmi partnereinél.

Csoportos beszedéssel kedvezmények

A hitelkártyákkal sok banknál nem csak a bankkártyás vásárlásokkal, de a csoportos beszedésekkel is lehet pénzt gyűjteni, tehát olcsóbban fizethetjük ki a háztartási számláinkat, amit amúgy is kötelező.

A számlakiegyenlítések is vásárlásnak számítanak,

ami azért fontos, mert a tranzakciók nem csak díjmentesek, de kamatmentesek is, annak ellenére, hogy azokat hitelkeretből egyenlíti ki az ügyfél.

Nagy a választék a hitelkártya-piacon Forrás: AFP

A kamatmentességnek azonban az a feltétele, hogy a kifizetést követő hitelkártya-fordulónaptól számítva a megadott határidőig (ami általában két hét) mindenképpen fizesse vissza teljes tartozását a kártya birtokosa. Ekkor valóban teljesen díjmentesen fizette ki a számláit, és megkapja értük az általában 1 százalékos kedvezményt.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy háztartás rezsiköltsége általában több tízezres nagyságrendű havonta, télen pedig százezer forint közelébe is felkúszhat,

évente több ezer forintot észrevétlenül össze lehet gyűjteni ezzel a lehetőséggel,

miközben a számlák befizetésével sem kell bajlódnunk.

Kamatmentesen költhetünk a hitelkeretből

Ma már valamennyi hitelkártyára igaz, hogy a hitelkártyával történő vásárlásokat is kamat nélkül, ingyen hitelből finanszírozhatjuk, a vásárlások pedig díjmentesek. Így a csoportos beszedések mellett a tetszőleges vásárlásainkra sem kell kamatot fizetni, amennyiben azokat a fordulónapot követő türelmi határidőig befizetjük.

Ekkor nem csak teljesen ingyen vásároltunk a hitelkeretből, de a vásárlások utáni kedvezményekkel még vissza is nyerünk a költésekből, azaz jobban járunk, mint a készpénzzel. A készpénzt viszont ne csak ezért kerüljük el messziről, ha hitelkártya van a kezünkben, hanem akkor is, ha a hitelkártyával készpénzfelvételen törnénk a fejünket.

A készpénzfelvételek ugyanis azonnal, magas kamattal kamatoznak minden hitelkártyánál,

ráadásul elég borsos díjba is kerülnek, így a fenti kedvezményeket elsősorban akkor élvezhetjük, ha csak vásárolunk a kártyával és minden költést határidőre visszafizetünk.