Fontos határidők jönnek, meg az ingyenes roaming, ami majdnem ingyen van

roamingdíj EU
An adolescent telephones with his smartphone at the beach in Porto Vecchio on the island of Corsica, France, 01 September 2013. Photo: Karl-Josef Hildenbrand
Vágólapra másolva!
Kiderült, hol reklámoznak a legtöbbet, melyik a legmenőbb deviza a világon, zuhanórepülésbe kezdtek a hazai üzemanyagárak, miközben kilőtt az építőipar, és csak nagyon kevés idő maradt diákhitelt igényelni. Ezek voltak a legfontosabb történések a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Már csak néhány napig lehet diákhitelt igényelni

Nagyon kell figyelni, mert csak hétfőig, vagyis május 15-ig lehet diákhitelt igényelni. Aki kifut a határidőből, legközelebb csak a 2017/2018-as őszi tanévben juthat pénzhez. A rekordalacsony, 3,35 százalékos kamatlábú Diákhitel1 esetében havi szinten 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer és 50 ezer forint igényelhető.

Az államilag támogatott Diákhitel2 kizárólag képzési díjra fordítható, továbbra is fix 2 százalékos kamattal, állami támogatás mellett vehető fel.

Fontos határidő közeleg Forrás: AFP/Fred Dufour

Csökkenő üzemanyagárak

Szerdán csökkentette bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Így a benzin átlagára 346 forintra, a gázolajé 345 forintra mérséklődött a kutaknál. Legutóbb múlt pénteken változott az üzemanyagok ára, a 95-ös benzin 5, a gázolaj 3 forinttal lett olcsóbb.

Szerdától megint olcsóbban tankolhatunk Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Brutális átrendeződés lehet a világgazdaságban

Legalábbis erre figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap legújabb előrejelzése. Már nem Kína, hanem India gazdasági fejlődése számít a leggyorsabbnak a világon. Még a leggazdagabb olajállamokban is óriási a változás, és a nem olajból származó gazdasági növekedés válik erősebbé. A Szaharától délre eső afrikai országokban pedig húsz éve nem látott szintre zuhan a növekedés.

A két ázsiai nagyhatalom közötti versengésben Kína hátrányát jelenti a népesség öregedése, az állami segítséggel (is) felfuttatott építőipar fejlődésének lassulása, valamint a tőkekivonás. A leggazdagabb arab olajállamok esetében az olajra épülő gazdasági bővülést már megelőzi az olajszektoron kívüli gazdasági ágazatok fejlődési üteme.

Az olajkitermelő államok visszaesése Afrikában a leglátványosabb,

különösen a Szaharától délre eső államokban, ahol a korábbi hat-tíz százalékos fejlődési ütem eltűnt, és húsz éve nem látott szintre zuhant vissza a növekedés.

Bajban sok afrikai gazdaság Forrás: AFP/Citizenside/Benjamin Pugh-Jones

Jön az ingyenes roaming, ami nem mindig ingyenes

Június 15-től felár nélkül telefonálhatunk és internezhetünk külföldön is, de csak, ha betartjuk a méltányos használatra vonatkozó szabályokat. Bár az előfizetők nagy részének nem kell aggódnia, érdemes tisztában lenni a részletekkel, nehogy pluszdíjat számlázzon a szolgáltató.

Az ingyenes roaming mindenkinél automatikusan lép életbe. Alapesetben ez nem is szorul magyarázatra: ha például itthon percenként 19 forintért telefonálunk, és egy gigabájtos keretünk van netezni, akkor a horvát tengerpartról is ugyanennyiért hívhatjuk a nagyszülőket, és a havi adatforgalmunk terhére posztolhatjuk a strandolós fotókat a Facebookra.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, amikor mégis extradíjat kell fizetni a roamingért.

Az otthoni tarifák ugyanis csak a méltányos használatra vonatkoznak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki

  • négy hónap átlagában többet van külföldön, mint a saját országában,
  • és többet telefonál vagy netezik ott, mint otthon,

akkor visszaél az ingyenes roaminggal, mivel azt alapvetően az alkalmi utazóknak találták ki.

A szolgáltató ilyenkor először figyelmezteti az ügyfelet, akinek két hete van arra, hogy tisztázza a helyzetét, vagy hazatérjen. Ha továbbra is külföldön marad, roamingdíjat kell fizetnie (a belföldi díj fölött). Ennek mértéke legfeljebb bruttó

  • 12,6 forint/perc a hívásokért,
  • 3,94 forint/SMS,
  • 3031 forint/gigabájt.
Mobiltelefonáló fiatal Korzikán Forrás: AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Az idén kilőtt az építőipar

A KSH adatai szerint idén felgyorsult az építőipari termelés, emellett azonban az árak is növekedtek.

Összehasonlították az első negyedévet a tavalyi időszakkal, és ez meglepően pozitív eredményt mutat.

A márciusi adatok szerint elsősorban az ipari és raktárépületek építése növekedett. Kisebb mértékben haladtak a sportépületek és oktatási épületek építései.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések 50,2 az egyéb építményeké pedig 105,2 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. A tavalyihoz képest most az első negyedévben 24,7 százalékkal volt magasabb az építőipari termelés.

Az agrárkamara az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését javasolja

A gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszerek körében az agrárkamara. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint már a kamara megalakulása óta szorgalmazza, hogy az alapvető élelmiszerek esetében

a mostani 27-ről 5 százalékra csökkenjen a forgalmi adó mértéke.

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését szeretné az Agrárkamara Forrás: Thinkstock

A fokozatos, évről évre betervezett áfacsökkentést azonban a gazdaság teljesítőképességéhez kötnék. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett forgalmi adónak nem volt nagy hatása a költségvetésre, a piacot viszont alaposan kitisztította.

Az interneten és a tévében van a legtöbb reklám

Tavaly több mint 11 százalékos növekedéssel, 216 milliárd forint volt a teljes reklámköltés Magyarországon. A legnagyobb részesedése az internetnek volt, a 66 milliárd forintnyi reklámköltés 2015-höz képest csaknem 22 százalékos bővülést jelent. A televízió részesedése a 2016-os teljes reklámtortából 25,78 százalékos volt, ezzel stabilan tartja második helyét a tortában.

Forrás: MRSZ

Ha ezt elfelejti, nem tud majd telefonálni

Június 30-ig kell egyeztetniük az adataikat a feltöltőkártyás ügyfeleknek, különben megszűnik az előfizetésük. Több mint négymillió magyarországi szerződésre vonatkozik az előírás.

Az adategyeztetés azoknak kötelező, akik 2017. január 1-je előtt kötöttek szerződést,

vagyis a kártyások zömére vonatkozik.

Megszűnhet a szerződés

Az egyeztetésre egy januárban életbe lépett jogszabály miatt van szükség. A szolgáltatók kötelesek ellenőrizni az új ügyfelek személyazonosságát, valamint egyeztetniük kell a már meglévő ügyfelekét. Azt is összesíteniük kell, hány kártya tartozik egy emberhez, mivel magánszemély legfeljebb 10, cég pedig maximum 50 feltöltős SIM-kártyát birtokolhat.

Aki nem egyezteti az adatait június 30-ig, annak július 1-jén megszűnik az előfizetése.

Még mindig a dollár a legmenőbb deviza

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) háromévente elkészíti a jelentését, amelyből kiderül, hogy melyik devizával kereskedtek a legtöbbet az adott évben. Ahogy arra számítani lehetett, a dollár vezeti a ranglistát, de az amerikai fizetőeszköz fölénye meglepően magas. A forint a 26. helyen végzett.

A dollár pörgött legjobban 2016-ban Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura / Altopress/Ale Ventura

A felmérésben 52 ország nemzeti bankja vagy egyéb pénzügyi felügyeleti szerve vett részt, így
mintegy 1300 bank pénzügyi forgalmának vizsgálatával kiderült, hogy melyik deviza a legnépszerűbb a világon.

A külföldi devizapiacon naponta átlagosan 5100 milliárd dollárnyi összeg cserélt gazdát 2016 áprilisában.

Ez az összeg kisebb, mint a 2013-as felmérésében szereplő összeg, akkor a forgalom 5400 milliárd dollár volt.