Mélyponton a félelemindex

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hároméves mélyponton zárt csütörtökön a Wall Street híres félelemindexe, a VIX, miután az amerikai részvénypiac ezen a héten visszanyerte az erejét az elmúlt időszak bizonytalankodásai után.
Vágólapra másolva!

A héten újra csökkent a részvénypiac volatilitását előrejelző VIX-index, miután a francia elnökválasztás első fordulójának eredményei lecsillapították a korábbi aggodalmakat. Ezzel együtt Donald Trump is nyilvánosságra hozta a növekedésbarátnak tekintett adócsökkentési tervét, amely szintén erősítette a befektetői optimizmust – írja a Financial Times.

Jóllehet a részletek hiánya Trump tervezetével kapcsolatban kiábrándította kissé a piacokat,

az S&P 500 index még így is jó úton jár ahhoz, hogy december óta a legjobb egyhetes teljesítményt produkálja.

A VIX-index egyébként úgy zárt a 10,36-os szinten csütörtökön, hogy ebben a hónapban a 16-os küszöböt is átlépte. A mostani, 2014 óta nem látott zárás azonban csak alig marad el a 9,97-es, válság előtti mélyponttól, amelyet februárban az index meg is tudott érinteni.

A VIX index alakulása Forrás: Investing.com

A mostani folyamat azokat jutalmazza, akik a volatilitás ellen, vagyis a VIX gyengülésére fogadnak. Ezzel a trenddel azonban egyes elemzők szerint az lehet a probléma, hogy egyre növeli a pénzügyi piacokra nehezedő kockázati nyomást. Mindazonáltal az is jól látszik, hogy a volatilitás shortolása a válság utáni időszak egyik legjövedelmezőbb kereskedési stratégiájának számít.

Ezt támasztja alá, hogy a Goldman Sachs adatai szerint

a VIX egy hónapos csökkenésére tett fogadások hozamai 4364 százalékkal bővültek

2009 márciusa és az idei első negyedév között.

Emellett csak az elmúlt évben 75 százalékot lehetett bukni a rövid távú határidős VIX vásárlásán, míg a mutató ellen tett fogadások 158 százalékot hoztak a befektetőknek – olvasható ki a Deutsche Bank számaiból.