Már a gurunak is túl drága a piac

kockázat hangulat őrület tőzsde befektetés
Vágólapra másolva!
Megkongatta a vészharangot a világ legnagyobb befektetési társaságának számító BlackRock vezérigazgatója. Larry Fink szerint kezd túlságosan túlértékelt lenni az amerikai részvénypiac.
Vágólapra másolva!

Új csúcsokra törtek az amerikai részvények, miután tavaly novemberben Donald Trumpot az Egyesült Államok elnökének választották, és hirtelen optimizmus kezdett végigsöpörni a Wall Streeten. Ennek köszönhetően az S&P 500 index a választások napja óta mintegy 10,9 százalékot erősödött – írja a Business Insider.

Ezzel párhuzamosan az S&P 500 pénzügyi cégeket tömörítő indexe 18,9 százalékot izmosodott, köszönhetően annak, hogy az elnök adóreformokat, a szabályozások enyhítését, valamint pénzügyi élénkítést ígért.

Árak és valóság

Most azonban az 5,1 ezer milliárd dollárt kezelő BlackRock első embere, Larry Fink egy interjúban úgy nyilatkozott,

az amerikai részvények árai nem tükrözik megfelelően a gazdasági és piaci feltételeket.

Nem látjuk a beígért adóreformokat, és amennyiben nem lesz valódi dereguláció, akkor a piacok elkezdhetnek hanyatlást mutatni – figyelmeztetett Fink.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Hozzátette, az Egyesült Államok gazdasága lassult, és a következő időszakban is valószínűleg csak kevesebb mint 1,5 százalékkal fog növekedni. Fink jelezte, elképzelhető, hogy az első negyedévben az Egyesült Államok volt a G7 országok leggyengébb növekedést produkáló gazdasága.

Túlárazott papírok

Ha pedig abból indulunk ki, hogy az amerikai gazdaság a jövőben is lassú marad a bizonytalanságok miatt, akkor azt mondhatjuk, hogy

a jelenlegi részvénypiaci árfolyamok magasabbak annál, mint amilyen szinten állniuk kellene

– hangsúlyozta a befektetési guru.

Ráadásul nem Fink az egyetlen, aki úgy látja, az amerikai részvények túlságosan drágák. A héten kiadott márciusi jegyzőkönyvből kiderül, hogy még az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága is aggódik amiatt, hogy az amerikai papírok túlárazottak.