A víz lesz a világűr új olaja

K-T esemény
A kréta időszak legvégén, nagyjából 65,5 millió éve becsapódott 10- 15 kilométer átmérőjű aszteroida ökológiai kataklizmát okozott a földön és a tengerekben
Vágólapra másolva!
A közel-keleti olajhatalmak jelentős erővel bírnak a Föld energiapiacán. Most azonban egyes elemzők már arra számítanak, hogy a térség országai a világűr energiaforrásaira is lecsaphatnak.
Vágólapra másolva!

Űrprogramokkal igyekeznek beszállni a születő nyersanyagprojektekbe olyan országok, mint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek – idézi a Bloomberg Tom Jamest, a Navitas Resources partnerét. Az egyik legfontosabb cél a Földön kívüli vízkészletek föltárása, melyek valószínűleg az űrutazáshoz is hozzájárulhatnának.

A víz a világűr új olaja – mondta James. Hozzátette, jól látszik, hogy a közel-keleti energiahatalmak igyekeznek leépíteni a saját olajfüggőségeiket, és egyre inkább nyitnak a tudásalapú gazdasági modellek felé.

Felforgatott nyersanyagpiac

Egyelőre azonban

még messze vagyunk attól, hogy az űrbéli bányászat kereskedelmileg megtérüljön,

azonban folyamatos a fejlődés – hangsúlyozta a Goldman Sachs elemzője, Noah Poponak. A banknál rámutattak, az egyes műholdak egyenként több tízmillió dollárba kerülnek, míg egy aszteroidán nyersanyag-kitermelésre képes űrhajó akár 2,6 milliárd dollárt is jelenthet.

A platina piacát is fölforgathatják az új űrprojektek Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Justin Sullivan

Bár a legtöbb nyersanyagot az űrben használnák föl, egyeseket, mint a platinát, megérné hazaszállítani a Földre – mondják a banknál. A várakozások szerint a vállalatok öt éven belül elkezdhetnek működtetni olyan műholdakat, amelyek ritka gázok és fémek után kutatnak az aszteroidákon. A konkrét bányászat pedig nyolc éven belül kezdődhet el. Az MIT kutatása szerint

egyetlen aszteroidán akár 175-ször több platina lehet, mint amennyit a Földön egy évben kibányásznak.

Ez a mennyiség nagyjából 25 és 50 milliárd dollárnyi értéket jelentene, jóllehet a jelenség alapjaiban föl is forgatná a nyersanyag piacát.

A víz ereje

Ennél is érdekesebb talán az aszteroidákon föllelhető víz esete, amely nagy valószínűséggel teljes egészben az űrben kerülne fölhasználásra. A Deep Space Industries nevű vállalat pedig

már ki is fejlesztett egy olyan technológiát, melynek során a víz hajtóanyagként szolgálhat az űrutazásokhoz.

Ezen technológia során azért igen jelentősek az űrben feltárt vízkészletek, mert egyébként nagyon nehéz és drága lenne a Földről fölszállítani a vizet az űrbe.

Tekintve pedig, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia már rendelkezik is saját űrprogrammal, az elemzői várakozások szerint csak idő kérdése, hogy a közel-keleti energiahatalmak a világűrben is jelentős befolyásra tegyenek szert.