Az osztrák pénzügyminiszter segítene a görögöknek

Hans Jörg Schelling osztrák
Austrian Finance Minister Hans Jörg Schelling prior to the EUROGROUP finance ministers meeting at European Council headquarters in Brussels, Belgium on 07.12.2015 by Wiktor Dabkowski
Vágólapra másolva!
Az Európai Beruházási Bank infrastruktúrafejlesztési forrásaiból egy milliárd eurót különítene el Görögországnak Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter, aki öt fontos infrastrukturális beruházásra adna pénzt az ismét recesszióba süllyedő országnak. Minderről a Der Standard című osztrák lap hétfőn megjelent interjújában beszélt.
Vágólapra másolva!

"Amennyiben Görögországban feláll a szervezeti rendszer, hosszú távon is garantálható, hogy az ország ismét tőkepiac-képes legyen" - mondta a tárcavezető a lapnak.

Úgy vélte, hogy az eurócsoportnak mindezt közvetlenül kellene előmozdítania, és csalogatnia a befektetőket.
Schelling meglátása szerint öt fontos infrastrukturális beruházás valósulhatna meg, példaként az ország energia importját említette. Schelling javaslata szerint a befektetők például szélerőműveképítésébe invesztálnának, így Görögország függetlenebbé válhatna az energia importtól.

Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Wiktor Dabkowski

"Amennyiben az egész euróövezetben és az unióban ismét pozitív a hangulat, úgy megindulhat a növekedés, visszaszorulhat a munkanélküliség" - mondta a miniszter és hozzátette: mindez ugyan nem a javulás fő oka, azonban segíthet a helyzeten.

Pénteken megszületett az elvi megállapodás Görögország és hitelezői között a mentőcsomag következő részletének átutalásáért cserébe végrehajtandó reformokról. Több hónapig tartó kemény munka eredményeként sikerült elérni, hogy a görög kormány elfogadja azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyeket 2019-ben és 2020-ban kell megvalósítania.


Ahhoz, hogy a görög gazdaság versenyképesebbé váljon, a nemzetközi hitelezők egyebek között azt kérték Athéntól, hogy csökkentse tovább a nyugdíjakat és az adómentesség küszöbét, valamint hajtson végre újabb szabályzati változásokat az energia- és a munkaerőpiacon.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke nem ilyen megértő a görögökkel Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A nyugdíjrendszer és a jövedelemadózás reformjáért cserébe a hitelezők beleegyeztek abba, hogy a kormány növelje a szociális célú költségvetési kiadásokat, így például többet fordíthat a gyermekszegénység elleni küzdelemre, vagy éppen a lakhatásnak és a nyugdíjasok egészségügyi költségeinek támogatására.