Az olaj és az acél nyomta a csúcsra az orosz oligarchákat

olajkutatás, olaj, olajkút
[Oilfield pumpjack, Canada] A pumpjack at an oil drilling site at sunset.
Vágólapra másolva!
Oroszország leggazdagabb üzletemberei koccintottak az újjáéledő árupiacra, amely vagyonukat negyedével emelte az elmúlt évben, és néhány oligarchát több mint hatmilliárd dollárral tett gazdagabbá.
Vágólapra másolva!

A tízéves mélypontjáról felpattanó olajár, az újjáéledő ipar és a nemesfémpiac értékelte fel az olaj és gázkereskedelmet, az acélgyártást és a bányászatot. Ez eredményezte azt, hogy tavaly megjelent 19 új orosz milliárdos. Ugyanakkor az ország 200 leggazdagabb üzletemberének vagyona 100-ról 460 milliárd dollárra nőtt – derül ki a Forbes magazin számításaiból. Ha többet szeretne megtudni a témáról, itt olvashat róla.

Az energia, az acélipari és a bányászati cégek uralják az orosz gazdaságot, amelyet recesszió sújtott, amikor 2015-ben zuhanni kezdtek az olajárak. Mára azonban annak ellenére erősödött vissza, hogy a Krím-félsziget annektálása miatt életbe léptetett uniós és amerikai kereskedelmi szankciók jelenleg is érvényben vannak.

Putyin megtekint egy olajfúrótornyot - ujja a gazdaság verőerén, a szeretett vezér sosem pihen Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

A listán szereplő és a természeti erőforrásokra támaszkodó oligarchák dominanciája és az ország gazdasága számára jelentős olaj- és nyersanyagárak azt eredményezték, hogy a száz leggazdagabb orosz közül csak kilencnek csökkent a vagyona 2016-ban.

Mivel a leggazdagabb emberek vagyonának java valamilyen vállalati részesedés, a gazdagodásuk meglehetősen ingadozó, aszerint alakul, ahogy az adott iparág éppen teljesít.

Leonyid Mikelszon, a legnagyobb magán-gázkereskedő, a Novatek tulajdonosa, megőrizte első helyét a listán 18,4 milliárd dollár értékű összvagyonával, az acélmágnás Alekszej Mordasovval és Vlagyimir Liszinnel együtt, akik a második és harmadik leggazdagabb oroszok. Mikhail Fridman, az Alfa-Bank tulajdonosa az ötödik helyről a hetedikre csúszott 1,1 milliárd dolláros vagyonvesztés után.

A tíz leggazdagabb közül kilenc az energiaszektorból, bányászatból vagy acéliparból szerezte vagyonát. Az olajárak februárig az elmúlt 12 hónapban 80 százalékkal emelkedtek, és ugyanezen időszakban az orosz rubel 36 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Újra emelkedett az ára, megmenekültek az orosz oligarchák Forrás: AFP/Mint Images

Mordasov, a Severstal tulajdonosa elmondta, hogy vagyona 6,6 milliárd dollárral emelkedett tavaly, miközben Liszin, a rivális NLMK tulajdonosának vagyona saját bevallása szerint 6,8 milliárd dollárral nőtt. Vagit Alekperov, a Lukoil, Oroszország második legnagyobb olajkereskedő cégének elnöke pedig arról számolt be, hogy vagyona 5,6 milliárd dollárról 14,5 milliárdra ugrott, ezzel ő lett az ország negyedik leggazdagabb embere.

Oroszország dolláralapú tőzsdéjének, az RTS-nek az indexe az elmúlt egy évben 13 százalékkal nőtt, amit a nyersanyagárak emelkedése is támogatott, és ez egyértelműen azt mutatja, hogy az ország kilábalt a két évig tartó recesszióból. Az optimista hangulat néhány külföldi befektetőt is visszacsábíthat az országba.